Начало
НачалоЕстетична медицинаБотулиновият токсин тип А има бързо и дългосрочно действие срещу бръчките на челото
Ботулиновият токсин тип А има бързо и дългосрочно действие срещу бръчките на челото

Ботулиновият токсин тип А е ефективен и добре толериран при лечението на умерено до тежко изразени бръчки на челото, сочат резултатите от 2 проучвания във фаза три, представени на Годишната среща на американското дружество по дерматологична хирургия в Орландо, Флорида.

Целта на първото проучване била да се установи безопасността и продължителността на лечебния ефект на разлзични дози пречистен Clostridium botulinum тип A токсин-хемаглутинин комплекс (BTX-A, Reloxin). Били включени 816 пациенти с глабеларни бръчки. Те били на средна възраст 49 години, като 80% не са били третирани никога с BTX-A.

Жените били третирани с общо 0.4 мл до 0.6 мл BTX-A (50, 60 или 70 единици), а мъжете - с общо от 0.5 мл до 0.7 мл (60, 70 или 80 единици). Дозата са съответния пациент била преценена чрез отчитане на масата на процерусните и коругаторните мускули, като тези с най-големи мускули били третирани с най-високите дози.

Резултатите били повече от добри - при пациентите, третирани с BTX-A, се наблюдавал значително по-добър отговор отколкото в плацебо групата. На ден 30 80% от всички BTX-A пациенти били определени като повлияващи се от терапията, докато този процент при плацебо групата бил 2. Средният период за поява на терапевтичен отговор бил само 4 дни. Средната продължителност на максимален ефект при BTX-A групата била 109 дни, а при плацебо групата - 0 дни.

Страничните ефекти били сходни по честота между активната и плацебо групите, като повечето били слаби до умерени.

Второто проучване също било във фаза 3. Неговата цел била да се установи безопасността и дългосрочните ефекти на неколкократното прилагане на дози от 50 единици BTX-A. 1200 пациенти били третирани с 5 курса BTX-A в рамките на 13 месеца.

Тук резултатите били сходни на по-горе представеното проучване: 93% от пациентите се повлияли от BTX-A терапията, като средният период за поява на терапевтичен ефект бил 3 дни за всеки курс. Само 1 пациент бил изключен от проучването поради липса на ефективност. Средната продължителност на ефекта при първите 3 цикъла била 88 дни.

Най-честите странични ефекти били реакции на мястото на инжектирането, очни проблеми и главоболие. Тежестта на нежеланите реакции била лека до умерена, като се наблюдавала тенденция за намаляване на честотата им с течение с времето.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator