Начало
НачалоБременност и ражданеПродължителното кърмене е свързано с по-добра белодробна функция на детето.
Продължителното кърмене е свързано с по-добра белодробна функция на детето. 11 ноември 2008

По-дълго кърмените новородени имат по-добра белодробна функция на десетата година от живота си в сравнение с децата, които не са кърмени, сочи проучване, публикувано в Thorax.

Предпазващите ефекти на кърменето срещу ранните дихателни инфекции са добре известни, но данните относно ефектите на кърменето върху риска от развитие на астма в късното детство са противоречиви. Затова настоящото проучване се фокусирало върху ефекта на кърменето спрямо белодробната функция на 10-та година.

Били включени 1456 новородени, като била отчетена майчината история за алергия и астма. От тези 1456 новородени, 196 не били кърмени, 243 били кърмени в продължение на по-малко от 2 месеца, 142 - между 2 и 4 месеца, а 374 - 4 и повее месеца. На десетата година 1033 от децата били подложени белодробни функционални тестове: форсиран витален капацитет (ФВК), форсиран експираторен обем за 1 сексунда (ФЕО1). ФЕО1/ФВК, пиков експираторен поток (ПЕП)

След отчитане на теглото при раждането, пола, текущата височина и тегло, семеен и социален статус, образование на майката, бил определен ефекта на кърменето върху белодробната функция. В сравнение с некърмените деца, децата, кърмени поне 4 месеца, имали с 54 мл по висок ФВК, 39 .5 мл по-висок ФЕО1 и 180 мл/сек по-висок ПЕП.

Авторите на проучването обобщават, че кърменето поне 4 месеца подобрява белодробната функция на детето, като ефектът върху въздушния поток най-вероятно се медиира от промените в белодробния обем.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator