Начало
НачалоЗдравни новиниGanciclovir гел - по-малко релапси при пациенти с херпесен кератит
Ganciclovir гел - по-малко релапси при пациенти с херпесен кератит 11 ноември 2008

Данни от 3 проучвания във фаза II и 1 проучване във фаза 3, включващи пациенти с херпесен кератит, сочат, че очният гел 0.15% ganciclovir е по-добре толериран и е свързан с по-ниска честота на релапси от 3% acyclovir очен унгвент.

Acyclovir и ganciclovir са потентни нуклеозидни аналози, които действат вирусостатично, потискайки репликацията на херпес симплекс вируса. Според учените, интрацелуларните концентрации на ganciclovir triphosphate са приблизително 10 пъти по-високи от тези на acyclovir, като полуживотът на ganciclovir triphosphate е над 24 часа.

Д-р Kaufman и колеги от Louisiana State University Medical School в САЩ анализирали данни от 4 рандомизирани клинични проучвания, включващи над 200 пациенти от европа, азия и африка и сравняващи ефикасността и толерабилността на 0.15% ganciclovir очен гел и 3% acyclovir очен унгвент. Пациентите имали дендритни или географски язви. Главното клинично събитие било заздравяване на язвата.

Резултатите били сходни и сред 4-те проучвания. Ganciclovir бил свързан с по-ниска честота на релапс в сравнение с acyclovir. Честотата на заздравяване варирала между 83% и 89% при ganciclovir групите и 71% до 92% в acyclovir групите - незначителна то статистическа гледна точка разлика. Въпреки това анализ на 3 от проучванията показал значителна разлика в постигането на главното клинично събитие: 85% при ganciclovir и 71% при acyclovir групите.

Честотата на релапс била между 0% и 4% при ganciclovir пациентите и между 0% и 14% в acyclovir групите. Степента на задоволство от страна на пациента била 66.8% при ganciclovir третираните и 54.9% при acyclovir групите.

Общата поносимост била по-добра в ganciclovir групите. При едно от проучванията честотата на парене била значително по-висока в acyclovir групата.

Допълнителен анализ на 18 пациенти с аденовирусен кератоконюнктивит показал, че ganciclovir може да ускори възстановяването в сравнение с прилагането на изкуствени сълзи без консерванти.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator