Начало
НачалоБременност и ражданеКонсумацията на кафе по време на бременност може да увреди растежа на плода
Консумацията на кафе по време на бременност може да увреди растежа на плода 07 ноември 2008

Приемът на кофеин по време на бременност може да увеличи риска от рестрикции във феталния растеж, сочат резултатите на голямо, проспективно, наблюдателно проучване, публикувано в BMJ. Редакторите на статията силно препоръчват ограничаването на кофеиновата консумация по време на бременност.

Кофеинът е най-широко консумираният ксенобиотик по време на бременност, който има потенциал да повлияе негативно фетоплацентарното развитие. Изследвания свързват кофеиновия прием с намаление на масата на новороденото, но точното ниво на приетия кофеин, над което рискът започва да се увеличава, бе неясен.

Целта на настоящото проучване била да се изследва горепосочената връзка и да се установи количеството кофеин, което би допринесло за по-висок риск. За целта били включени 2635 нискорискови бременни жени между 8 и 12 седмица от бременността.

Като показател за кофеиновия клирънс, кофеиновият полуживот бил изчислен чрез изследване на кофеина в слюнката след кофеиново натоварване. Било наблюдавано дозозависимо увеличаване на риска от рестрикции в растежа в зависимост от поетия кофеин. Приемът на кофеин в рамките на 100 - 199 мг/ден бил свързан с 20% увеличение на този риск в сравнение с количествата под 100 мг/ден, дозите от 200 до 299 мг - били свързани с 50% увеличение на риска.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator