Начало
НачалоСексуално здравеТазовата възпалителна болест увеличава риска от полово предавани заболявания сред тийнейджърите
Тазовата възпалителна болест увеличава риска от полово предавани заболявания сред тийнейджърите 05 ноември 2008

Тийнейджърите, лекувани за тазова възпалителна болест (ТВБ), имат повишен риск от последващи сексуално трансмисивно заболяване или повторна ТВБ, сочат резултатите на проспективно проучване, публикувано в ноемврийския брой на Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Ако момичетата с ТВБ не променят сексуалното си поведение, рискуват развитието на повторна ТВБ и полово предавано заболяване, които от своя страна могат да доведат до хронична тазова болка, ектопична бременност и тубарен стерилитет.

В проучването били включени 110 млади момичета, лекувани амбулаторно за ТВБ, които били проследени за повторна ТВБ или/и полово предавани инфекции с Neisseria gonorrhoeae и Chlamydia trachomatis.

По време на 48-месечното проследяване 34% от пациентите били диагностицирани с полово предавано заболяване, като средният период за диагнозата бил 377 дни. От тези пациенти с полово предавано заболяване и/или ТВБ, 67% имали хламидия, 11% - гонорея, а 44% - ТВБ. Възрастта и застрахователният статус не били свързани с установените резултати.

Тийнейджърите с ТВБ имат повишен риск от последващи ТВБ и сексуално трансмисивно заболяване в рамките на 48-месечен период, отбелязват авторите на проучването. При тези уязвими пациенти трябва да се вземат мерки за намаляване на този риск, тъй като ТВБ или полово преносимите заболявания могат да засегнат сериозно репродуктивните способности, особено на младите момичета.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator