Начало
НачалоЗдравни новиниТомографията на гръдния кош е ефективна в идентифицирането на метастазите от тумори на главата и шията
Томографията на гръдния кош е ефективна в идентифицирането на метастазите от тумори на главата и шията 24 октомври 2008

Компютърната томография е високоефективна при идентифицирането на белодробни метастази при пациенти със сквамозноклетъчни карциноми на главата и шията, сочи проучване. Според последното КТ трябва да се провежда периодично при високорисковите пациенти.

Авторите на проучването съветват извършването на КТ като част от рутинните грижи за онкоболния през първите две години, тъй като анализи сочат, че 84% от малигнените белодробни лезии се развиват през първите две години.

Метастазите в белите дробове, включително далечни метастази и втори първичен рак, са свързани с лоша прогноза при болните с рак на шията и главата. Най-честото място на метастазиране при този вид рак са белите дробове с честота между 8 и 15%, а първичните тумори на белите дробове съставляват 23% от новите първични тумори при тези пациенти. Затова редовното проследяване за наличието на метастази или нови първични тумори с КТ е от изключителна важност.

Рентгенографията на гръден кош е най-често използваният скринингов метод при голяма част от пациентите със сквамозноклетъчен карцином на главата и шията. Този метод обаче не е така чувствителен в идентифицирането на белодробни лезии, както компютърната томография. Употребата на КТ все още е свързана с противоречия, тъй като съществуват неясноти относно ценовата ефективност и оптималния интервал на скриниране.

Тайвански лекари анализирали 270 компютърни томографии, извършени през период от 42 месеца върху 192 пациенти със сквамозноклетъчен карцином на шията и главата. 79 (29.3%) от томографиите били категоризирани като абнормални: 54 малигнени белодробни неоплазии и 25 неопределени лезии. Всички малигнени тумори се развили в белите дробове, като не били изолирани метастази в медиастиналните лимфни възли.

Авторите на проучването обръщат внимание на броя абнормални томографии при скрининговите изследвания - 44.2%, докато при първоначалните (първа визита) процентът бил само 14.2%. Сред пациентите с неопределими лезии повторните КТ изследвания 3 и 6 месеца по-късно показали прогресия при 11 пациенти (44%) - променяйки диагнозата на малгинена неоплазия на белия дроб.

Тайванските лекари препоръчват КТ при високорискови пациенти - на всеки 6 месеца през първите две години от проследяването.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator