Начало
НачалоЕстетична медицинаЛазерната терапия е ефективна и безопасна за премахване на окосмяването
Лазерната терапия е ефективна и безопасна за премахване на окосмяването

Терапията с александритен или Nd:YAG лазер е ефективена при премахването на окосмяването на краката, като комбинирането на двата лазера води до повече странични ефекти на фона на никакви допълнителни ползи. Това сочи проучване, публикувано в Archives of Dermatology.

Нежеланото окосмяване има силно влияние върху психологичното самочувствие както при жените, така и при мъжете. Лазерната фотоепилация води до разрушаване на космения фоликул. През последното десетилетие лазерното обезкосмяване стана популярно в много козметични центрове по света и България.

Целта на настоящото проучване била да се сравни дългосрочната ефикасност и безопасност на дългопулсовите Nd:YAG и александритен лазер: самостоятелно и в комбинация. Били включени 20 участници на възраст между 16 и 50 години с кожни фототипове 3 и 4. Пациентите били третирани с 4 сесии на 8-седмични интервали. Медиалната и латералната страни на всеки участник били случайно третирани с 1 от следните лазерни терапии.

1. Дългопулсов 1064 нм Nd:YAG лазер с размер на точката 12 мм
2. Дългопулсов 755-нм александритен лазер с 12 мм размер на точката
3. Дългопулсов 755-нм александритен лазер с 18 мм размер на точката.
4. Комбинация от дългопулсов 1064-нм Nd:YAG лазер и дългопулсов 755-нм александритен лазер/

При 15-те участници, завършили проучването, средното редуциране на окосмяването на 18-я месец след последната процедура било 75.9% при 12-мм александритен лазер, 84.3% за 18-мм александритен лазер, 73.6% при Nd:YAG лазера и 77.8% при комбинираната лазерна терапия.

В областите, подложени на комбинирана терапия, по-често били наблюдавани странични ефекти - главно хиперпигментация и болка. Средната тежест на болката била по-голяма в областите, третирани с александритния лазер в сравнение с тези, третирани с Nd:YAG лазер. Болката била най-голяма в областите, третирани с двата лазера.

Въпреки предишни проучвания, сочещи по-голяма ефикасност на александритния лазер, настоящото проучване не сочи значителна разлика в ефективността между двата лазера. Употребата на александритен и Nd:YAG лазери в рамките на поне четири сесии на 8-седмични интервали има дългосрочна ефикасност в премахването на окосмяването с приемливи странични ефекти.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator