Начало
НачалоНашето здравеНовият грипен сезон е тук! Подготвени ли сте?
Новият грипен сезон е тук! Подготвени ли сте? 22 октомври 2008

Какво е грипът?
Грипът (обикновеният сезонен грип ) е вирусна инфекция, разпространявана от човек на човек по въздушно-капков път, т. е. чрез секретите, отделяни от носа и белите дробове по време на кихане, кашляне и др. Вирусът навлиза в организма, прониквайки през епителните клетки на нонсата лигавица, гърлото и дихателните пътища. Грипът е респираторна инфекция, развиваща се основно в белите дробове, като поразяват определени зони в ларинкса, трахеята, бронхите. Основни поражения обаче нанасят на бронхите и бронхиолите. Инфекции с подобно проявление често се наричат грип, но те се причиняват в повечето случаи от други вируси, съвсем различни от грипните (често риновируси и аденовируси). Симптомите на класическия сезонен грип са висока температура, обща отпадналост, артралгии (болки в ставите), миалгии (болки в мускулите), дискомфорт.възможно е развитие на пневмония, а впоследствие може да се активира и бактериалната микрофлора в организма, като резултатът е тежка смесена инфекция. Заболяването се причинява от грипни вируси от тип А, като всяка година циркулиращите подтипове са различни, но причиняват почти еднаква клинична картина при заразените хора.

Защо да се ваксинираме срещу грип?
Грипът е силно инфекциозно и много сериозно вирусно респираторно заболяване. Докато при други подобни дихателни инфекции симптомите протичат леко и засегнатите хора могат да продължат да ходят на работа, на училище и т. н., при грипа симптомите са обострени, продължават дълго и не могат да бъдат така лесно пренебрегнати. Икономическата вреда, причинена от грипни заболявания (отсъствие от работа, училище), възлиза на няколко милиарда долара годишно. Инфекцията подлага тялото на стрес, като понякога може да се получи и суперинфекция. Суперинфекциите са бактериални инфекции, които се развиват на фона на първичната респираторна вирусна инфекция, утежнявайки допълнително протичането на болестта. Такива смесени инфекции са доста сериозни и могат да доведат до тежки дисфункции на белия дроб и дихателните пътища. При деца и юноши може да се стигне дори до летален изход. Поради изброените причини и поради опасността от усложнения и смърт е необходимо да се предпазим, приемайки грипна ваксина. Въпреки че има лекарства срещу грипа, те са скъпи, не толкова ефективни както ваксината и трябва да започнат да се приемат в рамките на 24-48 часа след появата на първите симптоми.

Какво представлява противогрипната ваксина?
Противогрипната ваксина е инактивирана ваксина, което означава, че тя съдържа убити грипни вируси. Аплицира се като мускулна инжекция и стимулира имунната система да произвежда антитела (поражда се имунен отговор) срещу грипните вируси. Когато вирусът навлезе в организма на човек, който е ваксиниран, антителата го атакуват и неутрализират, предотвратявайки инфекцията.

Всяка година грипните вируси могат да се променят по различен начин, което прави ваксината, използвана предишната година, неефективна. Ежегодно се изготвя прогноза за най-разпространените вирусни щамове, по които данни се прави дизайн на ваксината, за да е ефективна тя спрямо актуалните грипни щамове. Тънкостта в случая е много точно да се предвиди кои точно типове грипни вируси ще са основните причинители на заболяване през периода и да се създаде такава ваксина, която да инактивира точно тези вируси. Тези щамове варират ежегодно, поради което е необходимо и ефективно ваксинацията да се извършва ежегодно с адекватната за сезона ваксина.

Ваксината е ефективна срещу грипните вируси около две седмици след аплицирането и. Вирусите, използвани за приготвянето на ваксината, се отглеждат в яйца (in ovo), поради което ваксината трябва да се избягва при хора, проявяващи алергия към яйца и яйчни продукти.

Сезонът на грипа може да започне през октомври и да приключи около началото или средата на май. Октомври и ноември са месеците, през които е най-добре да се приложи ваксината, но тя е ефективна дори и аплицирана по-късно. Важно е в момента на прилагане на ваксината пациентът да е клинично здрав, за не настъпи процес на прекомбиниране на неактивните вирусни частици от ваксината с живи вируси, инфектирали човека, при което да се развие класическа клинична картина на грипа.

Ваксината предпазва само от грипните вируси, срещу които е насочена, но не оказва влияние на други микроорганизми или вируси, различно от тях.

Кой трябва да се ваксинира?
Освен всеки, който желае да намали риска от инфекция с грипни вируси, здравните власти препоръчват ваксинирането на хора от различни рискови групи – такива, за които има риск от сериозни усложнения в резултат на грипната инфекция. В случай, че запасите от ваксина са ограничени или има риск от забавяне, препоръчително е да се ваксинират приоритетно следните групи лица:

1. Лица, които са силно застрашени от усложнения в резултат на грипна инфекция:
- Лица над 65 години,
- Медицински персонал, намиращ се в постоянен контакт с болни
- Възрастни и деца над 6 месеца с хронични сърдечни и белодробни заболявания, включително астма
- Възрастни и деца над 6 месеца, които имат нужда от постоянни медицински грижи, хоспитализирани през последната година поради метаболитни заболявания (напр. диабет), хронични бъбречни заболявания или понижен имунен статус (поради прием на лекарства или HIV-позитивни лица)
- Деца на възраст от 6 месеца до 18 години, които са на дълготрайна терапия с аспирин (деца, приемащи аспирин по време на боледуване от грип са заплашени ор развиване на синдром на Reye)
- Жени, които ще са бременни по време на сезона на грипа
- Деца на възраст от 6 до 23 месеца
- Лица, имащи заболявания, които компроментират функциите на белите дробове или дихателните пътища (включително състояния, при които е затруднено преглъщането или дишането – травми или заболявания на главния мозък, травми на гръбначния мозък, припадъци, нервни или мускулни дисфункции)

2. Лица на възраст от 50 до 64 години. Изследванията показват, че хората от тази възрастова група имат едно или повече заболявания, които ги поставят във високорискова група, застрашена от сериозни усложнения в резултат от грипна инфекция.

3. Лица, които могат да пренасят грипната инфекция поради постоянен контакт с голям брой хора – здравни работници, персонал в детски заведения, заведения за възрастни хора, лица контактни с хора от предходните рискови групи. Те трябва да се ваксинират, за да се предотврати разпространението на инфекцията сред високо рисковото население.

Как се прилага противогрипната ваксина?
Инактивираната противогрипна ваксина се прилага като еднократна доза от 0.5 мл, под формата на мускулна инжекция (или IM). Обикновено инжекцията се прави на делтоидния мускул на ръката. Прилага се ежегодно, всяка есен.

Какви са страничните ефекти?
Страничните ефекти на инактивираната ваксина не се наблюдават често. Обикновено протичат леко – зачервяване на мястото на аплициране на ваксината, мускулна болка, повишена температура, общо неразположение. Много рядко се развиват остри алергични реакции, предимно в случаи на наличие на алергия към яйца.

Синдромът на Guillain-Barre (Guillain-Barre Syndrome - GBS) e заболяване характеризиращо се с треска, увреждане на нервите, мускулна слабост. През 1976 год. учените свързват прилагането на ваксина със свински вирус с развитието на синдрома. Извършват се серия от изследвания, които оценяват риска за развитие на GBS при прилагане на друг вид противогрипна ваксина. . в резултат на това сега се знае, че 1 на 1 милион ваксинирани е в риск от развитие на GBS при ваксиниране.

Кой не бива да се ваксинира?
Лица, които трябва да избягват ваксината против грип са:
- Лица, проявяващи алергия към яйца
- Лица, показали свръхчувствителност към ваксината
- Фебрилни (с висока температура) пациенти. Може да бъдете ваксинирани, ако имате настинка или друго леко неразположение, но без висока температура
- Лица, за които е известно, че са развили GBS до шест месеца след предишната ваксинация.

Колко ефективна е ваксината?
Ефективността на ваксината силно зависи от съответствието на щамовете, от които е приготвена и реално циркулиращите щамове на грипния вирус. Възрастта и здравният статус също са фактор при определяне на ефективността на препарата. Изследванията показват, че когато е налице съответствие между ваксиналните и циркулиращите щамове, ваксината предотвратява развитието на грип в 70-90% от хората на възраст под 65 години.
Изследване при деца на възраст от 1 до 15 години показва ефективност на инактивираната ваксина в 77-91% от лицата. Ефектът на ваксината при лица над 65 годишна възраст е малко по-ниска. За възрастни хора, пребиваващи в специализирани домове ваксината е най-ефективното средство за предотвратяване на остри респираторни заболявания, усложнения и смърт. Противогрипната ваксина може да бъде ефективна в 50-60% от случаите при предотвратяване на хоспитализации в резултат на грипа или пневмония и 80% ефективна при предотвратяване на смърт в резултат на грипно заболяване.

Какво представлява назалната ваксина?
Нова ваксина, позната като назален ваксинален спрей или nasal-spray flu vaccine (понякога наричана LAIV - Live Attenuated Influenza Vaccine, под търговската марка FluMist) е лицензирана през 2003 година. Тя се прилага под формата на спрей, впръскван в носа. Тя е насочена срещу същите вирусни щамове, както и инжекционната ваксина, но се различава от нея по това, че съдържа отслабени (атенюирани) грипни вируси вместо убити. Нарича се също атенюирана ваксина, защото вирусите в нея са така обработени, че не могат да причинят остри грипни симптоми. Назалният спрей е одобрен за прилагане при здрави хора на възраст от 5 до 49 години, без бременни жени. През септември 2007 год. е одобрена за използване в САЩ и при деца на възраст от 2 до 4 години.

Хората, за които има риск от усложнения в резултат на грипна инфекция не бива да приемат този тип ваксина. За някои групи хора е препоръчително да приемат инактивираната (инжекционната форма), а не атенюираната (назален спрей) ваксина. Такива са следните:
- Деца под 5 годишна възраст с хрипове
- Лица с хронични сърдечни и белодробни заболявания
- Бременни жени
- Лица с подтисната имунна система и лица, контактуващи с такива,
- Лица над 50 годишна възраст или деца на възраст от 6 месеца до 2 години
- Деца или юноши, приемащи аспирин.

Живите вируси в назалния спрей са атенюирани, така че не могат да предизвикат остри симптоми. Понякога се появяват някои симптоми като страничен ефект на ваксината – хрема, зачервено гърло, главоболие, кашлица. При децата може да се появи леко повишена температура и мускулни болки.

Каво да очакваме през 2008 година?
Тази година грипната обстановка не се отличава съществено от предходните. Грипният вирус АН1N1 „Соломонови острови”, за който има данни, че е навлязъл в България и в други европейски страни, предизвиква сравнително вяли епидемични взривове. Той наследи своя предшественик АН1N1 „Нова Каледония”, който ни ататкуваше през последните 3-4 години. Този вирус е известен и от миналата година, поради което е включен във ваксините през този сезон. Всички ваксинни комбинации включват едзин щам на грипния вирус АН1N1, един АН3N2 и един грипен вирус В. Грипният вирус В има малка роля като причинител на грип. Главният причинител е грипният вирус А, какъвто е и щамът „Соломонови острови”.

Освен щама „Соломонови острови” през този сезон се очаква се очаква да ни атакува щама „Брисбейн” – наследник на миналогодишния масов щам „Уисконсин”, но не се знае точно кога.

Какви други профилактични мерки могат да се предприемат?
Освен ваксиналните препарати може да се прилагат средства, които да потискат размножаването на вируса. Един от най-лесно достъпните и същевременно ефективни препарати за химиопрофилактика на грипа, е „Римантадин”. В България се произвежда под същото наименование. Прилага се при лица над седемгодишна възраст, като профилактичната му доза е 1 таблетка дневно. Принципът му на действие е коренно различно от това на противогрипните ваксини – той атакува вируса, засягайки рамножаването му в тялото, докато ваксината стимулира производството на антитела, които неутрализират грипните вируси. Приемът на Римантадин не е противопоказен в случаите на апликация на противогрипна ваксина, тъй като той атакува попадналите в организма вируси и заболяване не се развива, а ако се развие такова, то преминава по-леко.

Приемът на антибиотици няма никакъв ефектприлагането им с цел профилактика или при появата на началните симптоми на грип е абсолютно неприемливо. Вирусите не се поддават на действието на антибиотични препарати, но те се прилагат с успех при лечението на бактериалните инфекции, които се появават като усложнения от грипа.

н.с. Лилия Йосифова (ИЕПП - БАН)

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator