Начало
НачалоНашето здравеКашлица - причини и лечение
Кашлица - причини и лечение 06 октомври 2008

Кашлицата представлява рефлекс, следствие на дразнене на сетивните нерви, които окончават в дихателните пътища. Кашличният рефлекс се състои от кратко вдишване и последващо затваряне на ларинска. Коремните и гръдни и дихателни мускули се съкращават, което води до повишаване на налягането. След това ларинксът се отваря и под влияние на високото налягане въздухът в дихателните пътища излиза с голяма скорост, като увлича със себе си прашинки и различни секрети. Кашлицата е много характерна при астма.

Кашлицата като рефлекс е важна част от защитните механизми на организма. Нормално белите дробове и долните дихателни пътища са стерилни. При навлизането на прах и мръсни частици в тези части на дихателната система може да се развие бактериална инфекция, която да причини пневмония или инфекция на дихателните пътища.

Какво всъщност предизвиква кашлицата?

Кашлянето обикновено означава, че има нещо в дихателните пътищя, което при нормални условия не трябва да се намира там. Най-често се касае за прахови частици, погълнати с въздуха, или попаднала в дихателните пътища храна. Кашлицата може да симптом на инфекция на белите дробове, водеща до продукцията на храчки.

Кашлицата може да бъде провокирана от:

- настинка, която е най-честата причина за остра кашлица. В този случай кашлицата отминава за по-малко от 3 седмици
- попадане на материя от устната кухина в дихателните пътища
- тежки заболявания като пневмония, остра сърдечна недостатъчност или белодробна тромбемболия (запушване на белодробните кръвоносни съдове)
- тютюнопушене - често предизвиква кашлица - т.нар тютюнджийска кашлица, проявяваща се сутрин след ставане
- астма
- гастро-езофагеален рефлукс
- употреба на АСЕ-инхибитори
- бактериални или вирусни инфекции на белите дробове - остър бронхит, пневмония, круп при деца, коклюш
- рядко кашлицата може да е следствие на психологично заболяване
- увреждане на нервите, инервиращи гласните връзки

Кашлицата е по-ефективна, когато се предшества от дълбоко поемане на въздух. По тази причина при пациентите със слаби мускули, лоша координация на затварянето и отварянето на дихателните пътища, дихателна обструкция (например при ХОББ) кашличният рефлекс е по-слаб, а тези хора - подложени на по-голям риск от усложнения, вкл. пневмония

Лечение на кашлицата
Кашлицата е симптом, а не заболяване. Затова трябва да се лекува причината, довела до кашлица. Консултирайте се с лекар, ако имате някой от следните симптоми, съпътстващи кашлицата:

- кашляне, съпроводено с отделяне на храчки със зелен, реждивокафяв, жълт цвят или примесени с кръв.
- гръдна болка
- задух и хрипове
- болка и подуване на подбедриците
- повтаряща се нощна кашлица
- магарешка кашлица или круп
- влошаваща се тютюнджийска кашлица
- внезапна загуба на тегло
- треска и изпотяване
- дрезгавост на гласа, съпроводена с хронична неотминаваща кашлица

Кашлицата е много важен защитен механизъм, затова когато ви се кашля, кашляйте. При пациентите със счупени ребра или други гръдни проблеми е удачно да се даде болкоуспокояващо, с цел пациентите да не потискат кашличния рефлекс. Така се намалява риска от развитието на инфекции.

Инфекция на дихателните пътища
Инфекциите на дихателните пътища се причиняват най-често от вируси и бактерии, като първите са най-честите причинители при деца. Бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици, докато последните са неефективни при вирусните.

Повсеместното ваксиниране срещу коклюш намали драстично случаите на това заболяване, но при диагностициран коклюш възможно най-бързо трябва да се приложи макролиден антибиотик (напр. Azithromycin).

Астма
Астмата може да предизвика кашляне, като симптомите са по-тежки нощем и често водят до събуждане. Нощната кашлица може да е първият симптом на астма при деца или знак, че астмата се влошава или не се контролира достатъчно. Конвенционалното лечение с инхалационни агенти (кортикостероиди, бета2-агонисти, фосфодиестеразни инхибитори) най-често облекчават кашлицата, свързана с астма.

Гастро-езофагеален рефлукс
Гастро-езофагеланият рефлукс изисква лечение с антиацидни средства с цел неутрализиране на стомашната киселина, или H2-антагонисти или инхибитори на протонната помпа.

Тютюнопушене
Спирането на цигарите води до намаляване или дори изчезване на тютюнджийската кашлица в рамките на 4 седмици при 94% от пациентите

АСЕ-инхибитори
Ако АСЕ-инхибитор предизвиква кашлица (която е суха, дразнеща), то назначаването на АТ1-блокер би помогнало.

Колко ефективни са медикаментите срещу кашлица?
В случаите, когато кашлицата е дразнеща, но не животозастрашаваща, в помощ може да влезе дори една проста микстура. В аптеките могат да се намерят стотици OTC продукти срещу кашлица. Приемането на такива продукти е показано, само ако не подозирате някаква специална причина и подлежащо заболяване.

Продуктивната, гръдна кашлица, съпроводена с отделянето на храчки, трябва да бъде лекувана с експекторант, спомагащ за разхлабването на храчката и по-лесното и изкашляне от дихателните пътища. Експекторантите съдържат съставки като: guaifenesin, ipecachuana или ammonium citrate.

Непродуктивната, суха и дразнеща кашлица, при която не се отделят храчки, може да се лекува с препарати, потискащи кашличния рефлекс: pholcodine, dextromethorphan и codeine. В последно време се натрупват редица данни за силния антикашличен ефект на меда.

Антихистамините намаляват кашличния рефлекс и намаляват носната секреция. Назалният спрей Ipratropium bromide също намалява водните назални секрети, които могат да предизвикат кашлица. Някои медикаменти, съдържащи симпатикомиметици - като ефедрин, имат релаксиращ и деконгестивен ефект и могат да бъдат полезни при запушен нос и кашлица

Препаратите против кашлица не трябва да се приемат повече от 2 седмици. Ако кашлицата не е отминала, то със сигурност трябва да се консултирате с лекар.

Кашлица при деца
По-големите деца и възрастните горе-долу са наясно дали кашлицата им е следствие на чуждо тяло, прахови частици или инфекция. Клиничният оглед най-често установява конкретната причина.

За родителите на малки деца е от изключително значение да са наясно дали кашлицата е признак на заболяване или пък чуждо тяло в дихателните пътища

Ако детето освен кашлица има и треска, то в този случай кашлицата е признак на инфекция. Ако няма други проблеми, изчакайте кашлицата да премине от само себе си. Ако последната не премине в рамките на няколко дни, консултирайте се с лекар.

Ако в същото време желаете да облекчите кашлицата на детето ви, дайте му сироп, съдържащ глицерол, мед или лимон. При деца над 2 години след съвет от лекар или фармацевт, може да приложите и някой OTC продукт. Всеки препарат трябва да се дава в точно определени дози. Не прилагайте няколко медикамента срещу кашлица едновременно, тъй като различните препарати може да съдържат една и съща активна съставка, което може да доведе до предозирането й.

При внезапно появила се кашлица, която е силна, най-вероятно детето ви е погълнало чуждо тяло. Това е животозастрашаващо състояние. Вдигнете детето за краката, така че главичката да сочи надолу. Потупайте по гърба със свита длан. Ако и това не помогне, свържете се незабавно със Спешна помощ.

Диагноза на причините за хронична кашлица
Ако страдате от хронична кашлица с редица тестове и изследвания може да бъде открита подлежащата причина

- рентгенография - с цел изключване на сериозни заболявания като рак на белите дробове, туберкулоза и др.
- кръвните и кожни тестове имат малка диагностична стойност, въпреки че чрез тях могат да се открият редица алергии
- изследване на храчка за бактерии, туберкулоза или ракови клетки
- ЕКГ и ехокардиография - за да се изключи сърдечна причина
- при затруднени в диагностичен план случаи може да се прибегне до фиброоптична бронхоскопия, изследване със скенер, инхалация с метахолин, изследване на pH на стомашно съдържимо. Тези изследвания най-често се извършват в специализирани центрове.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator