Начало
НачалоСексуално здравеМалките пъпчици по ръба на пениса са нормално явление
Малките пъпчици по ръба на пениса са нормално явление 26 септември 2008

Малките бели пъпчици на пениса са кожно състояние, засягащо около 20% от мъжете, като то е по-често сред необрязаните мъже. Това е нормално явление, като се касае за малки бели или розови пъпчици с големина от 1 до 3 мм, разположени в редички в основата на главата на пениса.

Често тези пъпчици стават повод за притеснения от страна на мъжа за евентуалното наличие на полово преносимо заболяване. Всъщност те са безвреден физиологичен феномен без злокачествен потенциал. Не са инфекциозни, не са свързани със сексуалната активност или личната хигиена.

Пъпчиците, известни още като pearly penile papules и hirsuties papillaris genitalis, се срещат по-често при мъжете на възраст между 20 и 50 години (по-рядко при момчета между 12- и 14-годишна възраст. Обикновено те са асимптоматични и си остават през целия живот. С напредване на възрастта могат да станат по-малко забележими. Папулките са изключително чувствителни, което от своя страна може да създаде проблеми при някои мъже.

Състоянието не изисква лечение. По козметични причини е възможно премахването на пъпчиците. Отстраняването се извършва чрез лазерна терапия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator