Начало
НачалоЗдравни новиниАлкохолът намалява риска от сърдечна недостатъчност при пациенти с хипертония
Алкохолът намалява риска от сърдечна недостатъчност при пациенти с хипертония 23 септември 2008

Интересно проучване, включващо лекари от мъжки пол, сочи че консумацията на ниски до умерени количества алкохол намалява риска от сърдечна недостатъчност сред страдащите от хипертония.

Това е първото проучване, което открива такава връзка. Нещо повече - резултатите от него са валидни за пациентите с или без прекарани инфаркт на миокарда или диабет.

Предишни проучвания сочат, че консумацията на алкохол повишава кръвното налягане и че тежката злоупотреба може да доведе до кардиомиопатия.

Американски лекари провели проучване, включващо 5153 лекари с хипертония. Те установили, че в сравнение с консумиращите по-малко от 1 питие на седмица, сръбващите си по-високи количества имат 11% (между 1 и 4 питиета/седмица) и 62% (8 или повече питиета на седмица) понижен риск от сърдечна недостатъчност.

Точният механизъм, по който алкохолът предпазва пациентите с хипертония не е ясен. Авторите на проучването предполагат, че диуретичният ефект на алкохола предотвратява натрупването на течности. Друг възможен механизъм е следният: алкохолът повишава плазмените нива на адипонектин, за който е установено, че намалява сърдечната хипертрофия в животински модели.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator