Начало
НачалоНашето здравеКакво трябва да знаем за гръдната жаба
Какво трябва да знаем за гръдната жаба 17 септември 2008

Ангината (гръдна жаба, ангина пекторис) представлява гръдна болка или чувство за натиск в гръдната област. Това е следствие на кислородния недостиг, който изпитва сърдечният мускул. Ангината се появява по-рано сред мъжете.

Форма на ангината е ангина декубитус - наблюдава се, когато човек лежи. Течностите в тялото се преразпределят поради влиянието на гравитацията и така сърцето се обременява.

Друга сравнително рядка форма е вариантната ангина (ангина на Принц-Метал), която се получава след спазъм на коронарните артерии. Болката се наблюдава често в спокойно състояние и предизвиква промени в ЕКГ.

Главните две форми на ангината са нестабилната и стабилната ангина пекторис. При стабилната ангина болка се появява след физически усилия и след прекратяването им, намалява и изчезва. Тя се повлиява от нитроглицерин. Нестабилната ангина е свързана със промяна в симптомите - повишаване на болката, по-чести пристъпи, дори и в спокойно състояние. Тя е заплашително състояние, тъй като е свързана с влошаване на сърдечносъдовото заболяване и рискът от инфаркт е много голям. Нестабилната ангина е спешно състояние!

Симптоми
Първите симптоми на ангината най-често са свързани с повишена физическа активност или емоционален стрес - състояния, които активират сърдечния мускул и увеличават потребностите му от кислород. При тежки нарушения в сърдечното кръвоснабдяване ангината може да се появи и при почивка.

Обикновено болката (при стабилна ангина) е кратка и отминава при последваща почивка. Болният чувства болка или чувство за натиск точно под гръдната кост. Болката може да се разпространи по врата към челюстта, лявата ръка, рядко - към дясното рамо. При по-възрастните пациенти и жените болката може и да е в стомашната област, което затруднява диагнозата.

Причини и рискови фактори
Атеросклерозата е главната причина! Мастните натрупвания в коронарните артерии намаляват кръвотока, като предизвикват хроничен кислороден глад в сърдечния мускул. При откъсване на атеросклеротичната плака може да се образува тромб, който да запуши коронарните артерии. Трябва да се отбележи, че не всеки с коронарна болест на сърцето има ангина.

Ангината може да се причини и от тежки анемични състояния. По-редки причинители са тежката хипертония, стесняване на аортната клапа, задебеляване на камерните стени на сърцето.

Диагноза

Ангината най-често се диагностицира на базата на симптомите, описани от пациента. Ако симптомите са типични, това допълнително улеснява лекаря. Видът на болката, местоположението й, провокирането й от физически натоварвания, хранене, атмосферни условия и други фактори са също полезни за поставяне на диагнозата. Лекарят може да назначи следните тестове:

Стрес тест
Радионуклидна образна диагностика
Ехокардиография
Коронарна ангиография
Продължително ЕКГ-наблюдение чрез Холтер.

Лечение.
Ангината е симптом на коронарната болест на сърцето. Лечението й зависи от стабилността и тежестта на симптомите и може да включва:

- елиминиране или минимизиране на рисковите фактори за коронарна болест на сърцето: лекуване на високото кръвно, намаляване на холестероловите нива, отказване от тютюнопушенето, повишаване на физическата активност и отслабване при необходимост.
- понижаване на LDL холестерола възможно в най-голяма степен чрез използване на медикаменти
- медикаментозна терапия: бета блокери, нитрати (напр. нитроглицерин), блокери на калциевите канали, АСЕ-инхибитори и медикаменти против образуването на тромби.
- хоспитализация при влошаване на симптомите
- ако симптомите не се подобрят, може да бъде назначена ангиография, за да се определи дали е необходим коронарен байпас или ангиопластика
- трансмиоакрдна лазерна реваскуларизация - нова техника за облекчаване на тежката ангина или коронарната болест при пациенти, неподходящи за байпас или ангиопластика.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator