Начало
НачалоСексуално здравеАх, този вагинит
Ах, този вагинит 13 септември 2008

Вагинитът започва с отделянето на белезникави секрети. При това цветът и характерът им зависят от причинителя. Например, ако заболяването е предизвикано от бактерии, секретите са с мръснобял или жълт цвят. Нерядко бактериалният вагинит се съпровожда от неприятен "рибен" мирис. За вагинита, предизвикан от гъбички, са характерни гъсти секрети (като пресечен белтък), които преди менструация се увеличават. При трихомониазна инфекция има белезникави, сиво-зелени или жълти секрети, понякога пенливи.

Гинеколозите добре знаят, че вагинитът рядко се предизвиква само от едни-единствени микроби, най-често те вървят "ръка за ръка" - бактерии с гъбички, трихомони с бактерии. Ако се вярва на статистиката, половината от жените макар и веднъж в живота си, са се сблъсквали с това заболяване. Без да е сериозен гинекологичен проблем, вагинитът предизвиква маса неудобства: уринирането може да се съпровожда от сърбеж и парене; в някои случаи половият акт става болезнен.

Случва се вагинитът да протича напълно безсимптомно. Секретите са незначителни, остава едва забележима следа по бельото и жената може и да не му обърне внимание. Но болестта си е болест. Тя трябва да се лекува, дори само защото така ще се намали риска от усложнения. Баналният вагинит може да предизвика възпаление на яйчниците, да доведе до извънматочна бременност и дори до безплодие.

За да се справите с болестта, трябва да знаете първопричината й. В екосистемата на влагалището на здрава жена преобладават млечнокиселите бактерии. Патогенни микроорганизми (стафилококи, чревни бактерии, стрептококи, гъбички) също живеят тук, но в незначителни количества. За съжаление обстоятелствата могат да се подредят така, че именно тези неканени гости да започнат усилено да се размножават и да подтиснат млечнокиселата флора.

Стресът, преумората, приемът на антибиотици, честата смяна на половите партньори или индивидуалната несъвместимост с постоянния партньор могат да предизвикат вагинит. Нормалната среда във влагалището може да се наруши и от използваните от жената дезодоранти, сапун или пяна за вана. За нарастване количеството на гъбичките и бактериите спомага и прекалено тясното бельо от синтетика; раздразнение могат да предизвикат и спермицидните препарати и лубриканти, използвани при полов акт, латекса на презерватива или диафрагмата. Понякога по време на бременност се променя и вагиналната флора. В този случай вагинитът трябва да се лекува възможно най-бързо, защото при преминаване по родовите пътища, може да се зарази детето; повишава се риска от разкъсване на маточната шийка по време на раждане. Проблемът може да се реши само със съдействието на специалист-гинеколог.

Източник: в-к  "Лечител"

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator