Начало
НачалоЗдравни новиниБариатричната хирургия подобрява преживяемостта при пациенти със затлъстяване
Бариатричната хирургия подобрява преживяемостта при пациенти със затлъстяване 21 август 2008

Бариатричната* хирургия при пациенти със затлъстяване е свързана с намаление на общата смъртност, сочи проспективно, контролирано кохортно проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Затлъстяването е свързано с повишена смъртност. Загубата на тегло намалява сърдечносъдовия риск, но досега не са провеждани проучвания, изследващи връзката между намаляването на телесната маса и общата смъртност. Парадоксално много наблюдателни проучвания сочат, че отслабването е свързано с повишена смъртност.

В проучването били включени 4047 пациенти. 2010 претърпели бариатрична интервенция, 2037 - конвенционално лечение. Главната цел била да се установи общата смъртност след проследяване средно от 10.9 години.

Средната промяна на теглото в контролната група била +/- 2%. При пациентите, претърпели бариатрична операция, максимална загуба на телесна маса се наблюдавала 1-2 години след интервенцията: 32% - при пациентите със стомашен байпас, 25% при пациентите с вертикална гастропластика, 20% при пациентите с лап-бандинг (специална силиконова протеза, която заобикаля стомаха и го стеснява). Намалението на теглото спрямо базовите стойности се стабилизирало на 10-та година - съотв. 25%, 16% и 14%.

В контролната група били докладвани 129 смъртни случая, а в бариатричната - 101. След отчитане на пола, възрастта и рисковите фактори било установено, че бариатричната интервенция е свързана с 29% намаление смъртността.

Най-честите причини за смърт били инфаркт на миокарда - 25 пациенти в контролната група и 13 в бариатричната, и рак - 47 срещу 29 пациенти.

Бариатричната хирургична интервенция при тежко затлъстяване е свързана с дългосрочна загуба на тегло и понижена обща смъртност. Авторите допълват, че са необходими допълнителни проучвания, които да изяснят механизмите, чрез които бариатричната хирургия намалява смъртността.

*Бариатрията е клон от медицината, който се занимава с причините, превенцията и лечението на затлъстяването.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator