Начало
НачалоНашето здравеЦелулит
Целулит 20 август 2008

Войната срещу "портокаловата" кожа
Вероятно векове назад жените са страдали от целулит. Но съвсем наскоро започнаха да страдат, че имат целулит, че той ги загрозява. Първите вестоносци станаха читателките на сп. Вог през 1973 година, откривайки нова думичка на страниците на любимото си списание. Ако все още сте в неведение какво е целулит - стиснете с два пръста кожата на бедрото или седалището и вижте образувалите се вдлъбнатинки и издатинки, т.е. ефекта на " портокаловата" кожа.

Целулитът е фиброзно изменение на подкожно-мастната съединителна тъкан. Дължи се на нарушения в обменните процеси. Той се различава от обикновеното затлъстяване по една неприятна особеност: не изчезва, дори и да отслабнете и редовно да се занимавате с гимнастика. Причина за целулита може да бъде излишък на женски полови хормони или задържане на вода в тъканите, следствие на нарушаване на водно-солевия баланс на организма и стесняване на кръвоносните съдове.

"Портокаловата" кожа

Всички жени знаят, че целулитът е разпространено явление. Но "портокаловата" епидемия има избирателен характер - поразява само представителките на нежния пол. Мъжете не са заплашени от тази болест на подкожната мастна съединителна тъкан, независимо от начина им на хранене и живот. Трудно е да се обвинят естрогените, че причиняват развитието на целулит. Женските полови хормони притежават не едно полезно свойство. За съжаление в живота не всичко протича така гладко, както ни се иска. Хормоналните "сътресения", т.е. колебанията на хормоналните нива през пубертета, по време на бременността, в началото или в края на приемането на орални контрацептиви водят до нарушения в процесите на регулиране на мастните отлагания и образуването на нова мазнина. Тъй като съединителната тъкан има "съединителен" строеж, т.е. състои се от малки дупчици, появяват се твърди буци от мъртви и полуживи клетки и мазнини или - както казват медиците - триглицериди, които се крият под кожата. След като "мастните топчета" достигнат критична маса, "портокаловата кожа" става забележима. В ранните стадии е достатъчно да стиснем кожата на бедрото между палеца и показалеца - появят ли се малки подутинки и падинки, значи процесът е започнал. И ако не се спре, след 5 г. ще имате грапава кожа, която не се разглажда дори при опъване. Рано или късно, при 8 от 10 жени лекарите диагностицират явлението целулит, което напълно се вписва в понятието "норма". Въобще самият термин целулит от медицинска гледна точка явно не подхожда на тези изменения, които стават в подкожната съединителна тъкан.


При него няма никакви възпаления (окончанието “ит” в думата означава възпаление), а само нарушения в храненето на тъканите, което в научните среди наричат дистрофия. Целулитът е болестно състояние само в късните стадии, когато грапавините определено не радват очите. Ако той действително беше възпаление, то жените отдавна щяха да имат един проблем по-малко. Днес фармацевтичната индустрия предлага десетки противовъзпалителни препарати; патентовани са и още толкова методики за лечение на целулит. Това на практика означава, че нито едно от тези средства не гарантира 100-процентов резултат.

Ефект може да се очаква едва в 50 процента от случаите.
Освен това лечението трябва да продължи до края на живота.

Основните принципи за борба с целулита са подобряване на кръвообращението в подкожната съединителна тъкан и отстраняване на вредните фактори. Първо, трябва да се намали консумацията на въглехидрати. Второ, необходимо е да се ограничи постъпването на животински мазнини. Само растителните масла придават на кожата и подкожната съединителна тъкан еластичност. И точно те въздействат благоприятно на стените на кръвоносните съдове, препятствайки образуването на атеросклеротични плаки. Трето, необходимо е да се избавите от вредните навици. Например всички знаят, че пушенето влияе отрицателно на кожата - прави я суха и нееластична.


Разбира се, всички тези общооздравителни мерки няма да ви избавят от целулита, но така отстранявате неблагоприятния фон за развитието му и е възможно да спрете процеса. Методите от следващата група, макар и общоукрепващи, имат по-голямо значение от общооздравителните. Започвайте утрото с гимнастика и следете тялото ви да не е обездвижено през целия ден, а вечер бягайте или плувайте. Активността на мускулите способства за усилване на кръвообращението в подкожната съединителна тъкан и така способства за разрушаването и разнасянето на мастните топчета.


Съществува и специална антицелулитна гимнастика
Легнете по корем и сложете ръце под главата. Поемете въздух и бавно вдигнете единия крак максимално високо. При издишване отпускате крака. Повторете упражнението по 15 пъти за всеки крак. При това е необходимо да следите раменете да остават неподвижни, краката - изправени, а пръстите - изпънати. Тази гимнастика подобрява кръвообращението в седалището и бедрата и способства за отстраняването на “портокаловите” изменения на кожата.


Ето и още антицелулитни упражнения:

Антицелулитни упражнения


1. Седнете на пода, гърбът е изправен, краката са опънати, ръцете - сгънати в лактите. Придвижвайте се, като приплъзвате седалището, прехвърляйки тежестта на тялото ту върху единия, ту върху другия крак. Направете 3 пъти по 10 движения напред и назад.

2. Легнете на гръб, вдигнете левия крак и го сгънете. Поставете глезена на десния крак върху лявото коляно. Старайте се да не повдигате кръста от пода и приближете левия крак към гърдите. Направете 3 пъти по 10 движения.

3. Легнете на десния хълбок, подпрете се на лакът и опънете десния крак. Изпълнете махове с левия крак 25 пъти. Същото - с десния крак, като смените страните. След кратка почивка повторете още един път.
Ще усетите ефект, ако изпълнявате упражненията 2-3 месеца. Постепенно увеличавайте натоварването. Между другото, за решаването на "целулитния" въпрос трябва да укрепвате не само мускулите на краката. Задължително правете и коремни преси - те ще подобрят стойката ви и ще ви помогнат да решите много проблеми с храносмилането. Не забравяйте и ходилата: търкаляйте по пода топка или бутилка - това също подобрява кръвообращението.

Също толкова важни са и масажите.
Може да се прилагат както класическите варианти, така и специалните видове. С антицелулитна цел се използват и специални масажни четки с мека четина, масажори с дървени и пластмасови накрайници с топчета. За по-голям ефект масажът се прави всеки ден, с кръгообразни движения. Предвижването по тялото става отдолу нагоре, започвайки от глезените и постепенно достигайки седалището. Отделно или по време на масажа се използват и антицелулитни кремове. В състава им влизат вещества, подобряващи обмяната и усилващи кръвообращението. Обикновено това са кофеин и теофилин, различни масла - от кипарис, розмарин, хвойна, здравец, екстракти от хвощ, бръшлян, конски кестен, изобщо всичко, което съдържа или природни ферменти способни да разцепват мазнините, или вещества, тонизиращи кожата.

Избягвайте тесните дрехи и високите обувки

За да подобрите кръвообращението си, по-добре се откажете от тесните дрехи и високите токчета. А ако си създадете навик за ежедневен масаж и контрастен душ, ще бъде направо чудесно. Идвате си от работа "без крака" - влизате направо във ваната. Отначало пилинг на краката, след това контрастен душ. Вместо студено обливане може да обтриете кожата с кубчета лед. След това се прави масаж с антицелулитен крем или гел с екстракти от бръшлян, конски кестен, водорасли или арника, подпомагащи да се изведат течностите и шлаките от организма. Витамини С и Р правят слабите капиляри по-здрави и еластични. Те се съдържат в цитрусовите плодове, касиса, гроздето, ягодите, вишните, а също и в някои зеленчуци (домати, лют пипер, пиперки, аспержи). Шампион по съдържание на витамин Р е елдата.

Хранете се здравословно

Колко пъти сте започвали "нов живот" от понеделник и сте завършвали деня с майонезена салата и пържени бутчета? За сведение: всяко такова начало неумолимо натрупва килограми в долната част на тялото. Рецепторите, съхраняващи мазнини в долната част на тялото, са 6 пъти повече, отколкото в горната. Затова:


• яжте отделно белтъчините и мазнините;

• картофите, макароните или зърнените храни прекрасно си пасват със зеленчукови салати;

• пийте много вода - от 1,5 до 3 л на ден;


• желателно е да се наслаждавате на ябълките, портокалите и другите плодове два часа след основното ядене;


• по-добре се въздържайте от големи дози твърд алкохол, но за това пък червеното вино е много полезно;.


• поддържайте калиево-натриевия баланс в организма. Бедата е в това, че получаваме много по-малко калий, отколкото ни е необходимо, а натрий, т.е. сол - много повече. Откажете се от чипсове, консервите, пушените колбаси, бульоните на кубчета и т.н.;


• яжте повече продукти, съдържащи калий. А зеленчуците, богати на целулоза, ще ви помогнат да компенсирате рафинираните продукти.


Плодове, зеленчуци Натрий (мг) Калий (мг)
Ананас, 200 г

1

175

Портокал, 1 бр.

0

237

Диня, резен 10/20 см

2

600

Банан, 1 бр.

1

451

Брюкселско зеле, 100 г

17

247

Вишни, 20 бр.

0

304

Грейпфрут, половин

0

175

Тиквичка печена, 100 г

4

446

Картофи, печени, необелени, 1 бр.

16

844

Киви, 1 бр.

4

252

Морков, 1 бр.

25

233

Домат, 1 бр.

10

254

 
 
Билки и други помощници в изглаждането на кожата
Обърнете внимание на обмяната на веществата. Тази билкова смес ще я стимулира: по 3 части плодове от резене, цветове от лайка и липа, по 4 части цветове от черен бъз и листа от мента. От тази настойка, приготвена по традиционния начин, приемайте по 2 чаши сутрин на гладно 8-10 седмици.


• Намалете апетита! Неоценима помощ ще ви окажат билки като гарсиния камбогия, чай мате, водораслите спирулина и богатите на растителни фибри грудки на конячното растение.


• Отпуснете се! Трудно може да се справите с целулита, когато мускулите са напрегнати. Идеално успокояващо действие притежават ароматните вани, например с настойки от равни количества мента, конски босилек и листа от евкалипт.


• Допълнителна помощ за кожата! Не по-рядко от веднъж седмично правете пилинг на цялото тяло, особено активно обработвайте бедрата, седалището, корема. Можете и сами да приготвите пилинг-маската: смесете в равни пропорции ситно настърган морков и булгурена каша, натрийте се с тази смес, оставете на кожата за 10-15 минути и измийте с топла вода.


Повече пресни зеленчуци! Най-важна роля в антицелулитната диета играят зеленчуците, особено тези с ярки цветове - домати, спанак, червен пипер. Зеленчуците и салатите от тях способстват за възстановяване на засегнатата от целулит кожа. Включвайте в храната си боб, броколи, брюкселско, бяло и цветно зеле, моркови, целина, тиквички, резене, зелен, кромид и праз лук, неолющен грах, гъби, червени и зелени чушки, тиква.


Морските водорасли съдържат йод, който влияе благотворно на работата на щитовидната жлеза, контролираща скоростта на обмяната на веществата или, с други думи, изгарянето на калории. Копривата, включена в състава на билковите чайове, стимулира работата на бъбреците, способства за отделянето на излишните течности от организма. Чесънът притежава мощно антихолестеролово действие. Той защитава малките кръвоносни съдове от увреждания, подобрява кръвообращението във всички тъкани, в т.ч. и мастните. Копърът способства за извеждане на крайните продукти на обмяната, екстрактът от него оказва силно пикочогонно действие и нормализира работата на ендокринните жлези. Зеленият чай помага за разрушаване на подкожните мастни натрупвания.


Режим на хранене! Старайте се да се храните 4-5 пъти на ден, с малки порции и по едно и също време. При нарушаване на режима организмът се стреми да натрупа запас в случай на по-продължително прекъсване - ето ви и излишните мазнини, които се отлагат там където не трябва.


След 17 часа става усилен разпад на мазнините. След този час се откажете от захари, макарони и други продукти съдържащи въглехидрати. Внимание: в сухите плодове има по-голяма концентрация на захари, затова предпочитайте пресните.


Не злоупотребявайте със солта! Задържайки вода в организма, тя "работи" за целулита. Изпивайте по 2-3 л вода, най-добре минерална.


• Почти табу! Малки дози алкохол способстват за лечението на целулита. Алкохолът разширява съдовете и така подобрява кръвоснабдяването на тъканите, а червеното вино съдържа и танини, защитаващи малкия кръг на кръвообращението от свободните радикали. Но в големи количества алкохолът е калоричен и спомага за отлагането на мазнини в проблемните участъци на тялото. Ако искате да избегнете клопката, ограничете се с една чаша червено вино за денонощие.


Чаят съдържа благотворно влияещите на организма танини и няма нужда да го ограничавате, само ако имате склонност към запек - един от провокиращите целулита фактори.


Източник: в-к "Лечител"

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator