Начало
НачалоЗдравни новиниНов медикамент е по-ефективен от никотиновите лепенки за отказване на тютюнопушенето
Нов медикамент е по-ефективен от никотиновите лепенки за отказване на тютюнопушенето 11 август 2008

Пациентите, които използват varenicline, постигат по-висока честота на отказване от тютюнопушенето в сравнение с хората, употребяващи традиционните никотинови лепенки, сочи ново проучване.

Varenicline е нов медикамент за отказване от тютюнопушенето и значително по ефективен от плацебо и bupropion със забавено освобождаване (bupropion SR). Целта на настоящото проучване била да се установи дали varenicline е по-ефективен от никотиновата трансдермална терапия. Били сравнени 12-седмичен стандартен режим с varenicline и 10-седмичен режим с никотин TTS.

Главното клинично събитие било самодокладваната честота на абстиненция (СЧА), която била биохимически потвърдена чрез количеството на издишания въглероден оксид (< 10 ppm) през последните 4 седмици от лечебния период.

Клиничното събитие било достигнато от 55.9% от пациентите, третирани с varenicline, и 43.2% от пациентите приемащи никотинова терапия. Най-често срещаният нежелан ефект бил гаденето - 37.2% при пациентите на varenicline и 9.7% в никотиновата група.

Резултатите от това проучване сочат, че честотата на отказване е по-висока, а абстинентните симптоми - по-слаби в края на терапията с varenicline в сравнение с никотиновата терапия.

Коментатори отбелязват, че отказването от тютюнопушенето не включва само лечението на никотиновата зависимост, а и поведенчески терапевтични подходи, тъй като при голяма част от пациентите пушенето е не само зависимост, а и навик

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator