Начало
НачалоСексуално здравеОбрязването предпазва от редица полово преносими заболявания
Обрязването предпазва от редица полово преносими заболявания 08 август 2008

Обрязването на мъжете има протективен ефект срещу инфекциите с HIV, HPV и Trichomonas vaginalis, се посочва в доклад, представен на Международната HIV/СПИН конференция в Мексико Сити.

Учени от САЩ провели проучвания в Кения. Те установили, че честотата на нови случаи на HIV сред обрязаните мъже в рамките на 42 месеца е 2,6% в сравнение със 7.4% при необрязаните мъже. Това означава, че обрязването намалява риска от прихващане на HIV от мъжа с 64%.

В друго проучване френски и южноафрикански лекари установили, че мъжкото обрязване предпазва и от други полово предавани болести. В рандомизирано проучване, включващо мъже на възраст между 18 и 24 години, преваленцията на човешкия папиломавирус и trichomonas vaginalis в рамките на период от 21 месеца била по-ниска в групата, подложена на обрязване - съответно с 43% и 46%.

Обрязването е косвен начин за ограничаването на гениталните ракови заболявания, причинени от HPV, у жените, обобщава д-р Auvert от френския екип.

Обрязването би предотвратило между 2 и 9 млн. нови HIV Инфекции в субсахарска Африка, което би довело до спестяване на 2 млрд. долара в рамките на следващите 20 години. Обрязването е безопасно с минимални странични ефекти и би могло да бъде промотирано като универсална превантивна мярка срещу HIV.

Проучванията в мъжкото обрязване поставиха началото на цяла нова ера в борбата срещу HIV/СПИН. Обрязването представлява нов и ефективен метод на превенция - не само срещу HIV, но и срещу редица полово предавани заболявания, се обобщава в доклада.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator