Начало
НачалоБременност и ражданеВисоките нива на свободни мастни киселини на гладно са свързани с повишен риск от преждевременно раждане.
Високите нива на свободни мастни киселини на гладно са свързани с повишен риск от преждевременно раждане. 08 август 2008

Бременните жени с повишени плазмени нива на мастните киселини на гладно имат по-висок риск от преждевременно раждане, сочат резултатите на проспективно наблюдателно кохортно проучване, публикувано в Obstetrics & Gynecology.

Проучването включвало 523 здрави бременни жени, на които през третия триместър били измерени нивата на свободните мастни киселини в плазмата в гладно състояние.

Било установено, че жените с най-високи нива на СМК имат над 3 пъти повишен риск от преждевременно раждане в сравнение с жените с най-ниски СМК нива. Рискът бил висок и при жените с преживявно преждевременно раждане и след изключване на пациентите гестационнен диабет и прееклампсия.

Повишените СМК нива на 30-та гестационна седмица са свързани с повишен риск от преждевременно раждане. Тази връзка е независима от теглото преди забременяването и някои други рискови фактори за преждевременно раждане - като тютюнопушене, етнос и предишно преждевременно раждане. Резултатите от проучването имат важно клинично значение, тъй като те показват възможна връзка между преждевременното раждане и високите липидни нива - известен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, обобщават авторите на проучването.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator