Начало
НачалоБременност и ражданеКонсумацията на фибри намалява риска от прееклампсия
Консумацията на фибри намалява риска от прееклампсия 21 юли 2008

Жените, които консумират големи количества фибри по време на бременност, имат понижен риск от последваща прееклампсия в сравнение с бременните жени, приемащи най-малко фибри, сочи ново проучване.

Според последното жените с най-висок прием на фибри рискът от прееклампсия е с около 70% по-нисък. Резултатите сочат още, че фибрите подобряват свързаната с бременността дислипидимия, важна клинична характеристика на прееклампсията.

Прееклампсията е нарушение в нормалната функция на кръвоносните съдове по време на бременността. Тя е свързана с потенциално смъртоносни усложнения, като отлепяне на плацентата, ДИК синдром, мозъчен кръвоизлив, чернодробна и остра бъбречна недостатъчност. Установени рискови фактори са затлъстяване, фамилна история за диабет тип 2 и/или есенциална хипертония, диети, бедни на антиоксиданти, плодове и зеленчуци.

Авторите отбелязват, че само 3 проучвани досега са установили директна връзка между риска от прееклампсия и консумацията на фибри, като резултатите са доста противоречиви.

В настоящото проучване участвали 1538 жени. Всички жени попълнили анкетни карти с хранителните си навици. Освен за връзката с прееклампсията, учените изследвали влиянието на фибрите върху плазмените концентрации на липидите и липопротеините.

Консумацията на фибри била свързана с понижен риск от прееклампсия. След отчитане на различни рискови фактори било установено че бременните, приемащи най-големи количества имат 72% по-нисък риск в сравнение с жените, спазващи хранителни режими бедни на фибри. Подобна връзка била установена за водоразтворимите и водонеразтворимите фибри.

При жените, консумиращи богати на фибри храни, средните триглицеридни нива били по-ниски (-11.0 мг/дл), а HDL - по-висок (+2.63 мг/дл).

Проучването за пореден път доказва полезният ефект на фибрите върху човешкия организъм, но този път в друг аспект - бременността

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator