Начало
НачалоСексуално здравеАналната инфекция с HPV е честа при хетеросексуалните мъже
Аналната инфекция с HPV е честа при хетеросексуалните мъже 22 юли 2008

Точно 1/4 от хетеросексуалните мъже имат анална инфекция с човешкия папиломавирус (HPV), а в много случаи дори става въпрос за онкогенен тип. Това сочи доклад, публикуван в The Journal of Infectious Diseases.

Досега две проучвания са установили наличие на HPV инфекция на ануса сред хетеросексуалните мъже. Първото проучване включва пациенти на холандска клиника по полово предавани болести, а второто е бразилско и включва съпрузи на жени с потвърдена цервикална HPV инфекция.

В настоящото проучвания били включени мъже от два университета в допълнение към тези от общото население. От общо 222 мъже, инфекция с HPV в ануса и перианалния регион била идентифицирана у 16.6% и 21.3% съотв. Интересното в това проучване е, че честотата на анален рак била значително по-висока в сравнение с амстердамското и бразилското проучване (особено като се има предвид, че изследваните пациенти в тези две проучвания са от високорискови групи). Високата честота на рак на ануса е обяснима при мъжете, практикуващи секс с мъже, но за хетеросексуалните мъже тя е неочаквана, отбелязват авторите на проучването.

Около 1/3 от мъжете с HPV имали инфекция с онкогенен щам, сочи още докладът.

Проучването повдига множество въпроси, като например как HPV е бил пренесен до перианалната област и ануса при тези мъже и колко трябва да е продължителна инфекцията, за да повиши риска от развитие на рак на ануса.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator