Начало
НачалоНашето здравеДиария - причини, симптоми и лечение
Диария - причини, симптоми и лечение 20 юли 2008

Диарията представлява често изхождане на редки, понякога воднисти изпражнения повече от три пъти на ден (над 300 г/ 24 ч.). Tq е често срещан и разпространен проблем. При здравите индивиди, живеещи в добри хигиенни условия, диарията отминава за няколко дни без прилагането на специфично лечение. При деца и лица, страдащи от хронични заболявания и недохранване, диарията може да доведе до тежка дехидратация и без лечение животът на болния е застрашен.

Диарията може да бъде симптом на сериозно заболяване, като дизентерия, холера или ботулизъм. Болестта на Крон, хроничният улцерозен колит, перфориралият апендикс, радиационното облъчване и тежкото отравяне с гъби също могат да се съпровождат с диария.

При хора с лактозна нетолерантност (невъзможност на усвояване на млечната захар) консумацията на млечни продукти почти винаги е съпроводена с подуване на корема и неприятна диария. Синдромът на малабсорбция (цьолиакия, глутенова ентеропатия) също се проявява с диария.

Диарията се причинява главно от вирусни и бактериални инфекции, както и от хранителни отравяния. Почти всеки човек поне веднъж през живота си е страдал от това състояние. Човек на средна възраст има епизоди на диария средно 4 пъти годишно.

Диарията бива остра и хронична - с продължителност над 4 седмици. Широко разпространена е в слабо развитите страни, като на всяка минута следствие на обилна диария умират по 7 деца.

Причини

1. Бактериална инфекция - редица видове бактерии, най-често попаднали в червата след консумацията на заразена храна, могат да предизвикат диария. Най-честите бактериални причинители са: Campylobacter, Salmonella, Shigella и Escherichia coli.

2. Вирусни инфекции - множество вируси могат да предизвикат диария, като най-често това са ротавируси, аденовируси, Norwalk вирус, астровируси, калицивируси и др.

3. Хранителна непоносимост - тук спада лактозната нетолерантност.

4. Паразити - навлизат в тялото главно чрез заразена храна или вода. Паразити, които могат да причинят диария, са: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica и Cryptosporidium.

5. Някои медикаменти - антибиотици, лекарства срещу кръвно налягане, антиацидни средства, съдържащи магнезий.

6. Чревни заболявания - тук спада глутеновата ентеропатия, при която храните, съдържащи глутен, предизвикват изглаждане на чревните въси и намалена абсорбция на хранителни вещества; болест на Крон; улцерозен колит

7. Функционални чревни нарушения - тук спада болест на дразнимото черво (колон иритабле)

8. Хирургични интервенции - резекции на стомах, тънко, дебело черво, жлъчен мехур. Причината в повечето случаи е промяната на скоростта на придвижване на храната през храносмилателния тракт или повишаване на жлъчката в колона след премахване на жлъчния мехур.

В много случи точната причина за диарията не може да бъде открита. В случаите, когато тя премине сама, не са необходими допълнителни изследвания.

Специален тип диария е т.нар диария на пътешественика. Тя е следствие на консумация на контаминирани от паразити, вируси или бактерии храни и вода. Тя се среща при хората, посещаващи развиващи се страни.

Симптоми

Освен повишеното количество и променената консистенция на изпражненията, диарията често включва и други симптоми: спастична коремна болка, подуване на корема, гадене, неотложна нужда за дефекация. В зависимост от причинителя могат да се наблюдават треска и/или кървенисти изпражнения.

Острите форми, чиято продължителност е под 4 седмици, обикновено са свързани с бактериална, вирусна или паразитна инфекция. Хроничната диария (>4 седмици) е свързана с функционални нарушения като синдрома на дразнимото черво, глутенова ентеропатия, възпалителна чревна болест (болест на Крон, улцерозен колит), както и HIV.

Диария при деца

При децата се срещат както острите, така и хроничните форми на диария. Причинителите включват бактерии, вируси, паразити, някои медикаменти, функционални нарушения и хранителна чувствителност. Инфекцията с ротавирус е най-честият причинител на остра диария в детска възраст. Ротавирусната диария обикновено отминава за 3 до 9 дни.

Лекарствата за лечение на диария у възрастни могат да бъдат опасни за деца, затова трябва да се дават по лекарско предписание.

Диарията може да бъде опасна при новородени и малки деца. Тя може да доведе само за ден-два до дехидратация. Дехидратацията е опасно състояние, което застрашава живота на детето. Главното лечение се състои от рехидратация. Детето трябва да бъде заведено на лекар при появата на следните симптоми:

- изпражнения, съдържащи кръв или гной; черни изпражнения
- температура над 38.5 градуса
- липса на подобрение след 24 часа
- признаци на дехидратация (вж. по-долу)

Какво е дехидратацията?

Главните признаци на дехидратацията са:
- жажда
- намалено количество на урината
- суха кожа
- умора
- световъртеж
- тъмна урина

Признаците на дехидратация при деца включват:
- сухи уста и език
- липса на слъзна секреция
- сухи пелени над 3 часа
- хлътнали коремче, очи или бузи
- висока температура
- замаяност или раздразнителност
- неизглаждаща се след натиск кожа

Кога да се обърнем към лекар?

Въпреки че в повечето случаи диарията е самоограничаваща се и незастрашаваща живота, тя може да стане опасна или да бъде признак на по-сериозен проблем. Свържете се с лекар, ако:

- имате диария в с продължителност над 3 дни
- изпитвате тежка болка в областта на корема или ректума
- имате температура над 38.5 градуса
- забележете кръв в изпражненията; изхождате черни лъскави кашави изпражнения
- имате признаци на дехидратация

Диагноза

Диагнозата на диарията се основава на:

1.  Анамнезата, медицинската история и физикалните изследвания
2.  Изследване на изпражненията за бактерии, паразити и др.
3. Кръвни тестове - изключително са полезни при изключването на някои заболявания
4. Тест с избягване на определена храна - този тест включва избягването на определена храна с цел установяването дали диарията се причинява от алергия или хранителна непоносимост
5. Сигмоидоскопия - чрез специален инструмент лекарят оглежда вътрешността на ректума и долната част на дебелото черво
6. Колоноскопия - сходна е със сигмоидоскопията, но в случая се оглежда цялото дебело черво.

Лечение

В повечето случаи заместването на изгубените течности с цел предпазване от дехидратация е достатъчно. В някои случаи прилагането на медикаменти срещу диария също помага, но тези медикаменти не се препоръчват при диария, причинена от бактериална инфекция или паразити, тъй като спирането на диарията задържа причинителя в червата, удължавайки проблема. В случаи на бактериална инфекция се изписват антибиотици (Cefixime,Ceftriaxone (Rocephin), Cefotaxime (Claforan), Erythromycin, а при паразити - антипаразитни препарати (Furazolidone (Furoxone), Iodoquinol (Vytone, Yodoxin), Metronidazole (Flagyl), Paromomycin (Humatin). За превенция на инфекциите, причинени от ротавируси, е ефективна ротавирусната ваксина (RotaTeq, Rotarix).

Предпазване от дехидратация

Дехидратация настъпва, когато тялото загуби твърде много течности и електролити (калий, натрий и др.). Загубите по време на диария трябва да бъдат възстановени възможно най-бързо. Дехидратацията е особено опасна при децата, тъй като може да доведе до летален изход в рамките на няколко дни

Въпреки че водата е от изключителна важност за превенцията на дехидратацията, тя не съдържа електролити. За поддържане на електролитните нива е необходимо консумирането на супи, съдържащи натрий, и плодови сокове, меки плодове и зеленчуци, които съдържат калий.

При децата лекарят може да назначи специален рехидратиращ разтвор, съдържащ необходимите хранителни съставки.

Няколко полезни съвета

До напълното отминаване на диарията, е препоръчително да се спазва специален хранителен режим. Той включва избягването на млечни продукти и храни богати на мазнини и фибри. За предпочитане е и избягването на много сладките храни.

Към диетата може да се добавят меки храни - банани, цял ориз, варени картофи, препечен хляб, моркови, печено пиле (без кожата).

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator