Начало
НачалоБременност и ражданеЕкспозицията на специфични химични вещества е свързана с по-голям шанс за раждане на момиче
Експозицията на специфични химични вещества е свързана с по-голям шанс за раждане на момиче 19 юли 2008

Жените, експозирани на високи дози полихолорирани бифенилни съединения (ПБФ), имат значително по-голям шанс да родят момиче в сравнение с жените, изложени на ниски дози, сочат резултатите на кохортно проучване, публикувано в Environmental Health.

Резултатите от проучването сочат, че майчините ПБФ концентрации или улесняват оплождането с женски (носещи X хромозома) сперматозоиди, или водят до по-големи мъжки ембрионални или фетални загуби, обясняват авторите на проучването. Връзката може да е следствие на метаболитите на ПБФ или на самите ПБФ.

ПБФ са индустриални химикали, които се срещат в околната страна, както и в човешката мастна тъкан. Те са свързани с диоксините, някои от които са свързани с променено полово съотношение, особено при бащина експозиция.

За целта на проучването били събрани серумни проби от бременни жени. Били анализирани общо 399 проби за 11 вида ПБФ. Било установено, че жените с най-високи нива на ПБФ вероятността за раждане на момче е с 33% по-ниска в сравнение с жените с най-ниски ПБФ нива. Вероятността за раждане на момче намалява с приблизително 7% с всяко покачване на общата ПБФ концентрация с 1 mcg/l.

Полибромираните дифенилови етери, които се използват при направата на огнеустойчиви пластмаси, пяни и текстилни материали, са със сходна на ПБФ химична структура. Биохимичните и токсикологични свойства между двата класа са също сходни.

► Вижте още:

Липсата на закуска може да доведе до раждане на момиченце

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator