Начало
НачалоЗдравни новиниАвтоложната немиелоаблативна трансплантация на хемопоетични стволови клетки е алтернатива при терапията на рефрактерен системен васкулит.
Автоложната немиелоаблативна трансплантация на хемопоетични стволови клетки е алтернатива при терапията на рефрактерен системен васкулит. 14 юли 2008

Автоложната немиелоаблативна трансплантация на хемопоетични стволови клетки при пациенти с рефрактерен системен васкулит и неврологични засягания е ефективна при някои пациенти, сочи проучване, публикувано в Annals of the Rheumatic Diseases.

В проучването били включени 4 пациенти с различни форми на системен васкулит, неподдаващ се на конвенционалната терапия с имуносупресанти. Била извършена мобилизация с циклофосфамид и активиращ гранулоцитната колония фактор, след което била извършена трансплантация със стволови клетки от периферната кръв. Не били наблюдавани значителни тoксични ефекти. Състоянието на пациентите било оценено на 3, 6 и 12 месец след трансплантацията. След този първата година те били проследявани ежегодно.

Първият пациент бил жена на 25 години с болест на Бехчет. Симптоматиката при нея започнала 7 години преди включването й в проучването и се състояла от лезии на езика, силно главоболие, вертиго и временна хемипареза. По-късно се проявили когнитивни проблеми - засягане на паметта, дизориентация и объркване. На 6-я месец след трансплантацията, пациентката била в ремисия. Имуносупресивната терапия била спряна.

Пациент 2, жена на 42 години е диагностицирана със синдром на Сьогрен. Симптоми - неврит на оптичния нерв, атралгии, ксеростомия, ксерофталмия и умора с давност 5 години преди включването в проучването. Резултатите от трансплантацията били сходни с тези на първата жена.

Пациент 3 бил 27-годишна жена с парализа на Бел и значителна загуба на тегло, след която била диагностицирана с грануломатоза на Вегенер. 24 месеца след транплантацията жената била в ремисия без съпътстваща имуносупресивна терапия.

Пациент 4 бил 36-годишна жена от азиатски произход с тежък пустуларен фоликулит на скалпа и загуба на коса 2.5 години преди участието й в проучването. Диагностицирана с болест на Бехчет и симптоматика включваща дифузни миалгии и атралгии, орални улцерации, болезнени генитални и перианални язви. Пациентката била загубена от проследяването 22 месеца след трансплантацията. На последната визита не била постигнала ремисия и била на имуносупресивна терапия.

Авторите характеризират резултатите от проучването като впечатляващи.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator