Начало
НачалоНашето здравеАнорексия
Анорексия 11 юли 2008

Над 200 хиляди момичета у нас имат този проблем

Не става дума за липса на апетит към храна, а за липса на апетит към живота. Така специалистите определят болестта анорексия. По официални данни над 200 хиляди са регистрираните случаи в нашата страна.

Много често се дискутира въпросът за хората с наднормено тегло или затлъстяване, а другата крайност – тези с поднормено тегло, като че ли незабележимо преминава в медиите и сред специалистите.

За поднормено тегло се говори, когато то е под 15% от долната допустима граница на нормалната телесна маса, съобразена за съответните ръст и тегло. Проблемът анорексия засяга предимно младите жени и момичета на възраст между 15 и 25 години.

Подвластни на модните тенденции, създаващи грешни представи за женската красота, те се ограничават от хранене самоволно и достигат до пълно гладуване, без да се консултират със специалисти. Като първа стъпка към анорексията е отпадане на животинските продукти от храненето, носители на пълноценен белтък, който е най-важен за оптималното психическо и физическо развитие на подрастващите. След това обикновено се премахват зърнените храни и варивата и се преминава само на плодове и зеленчуци. Това се случва обикновено през пубертета - най-уязвимата възраст, когато младите жени се пренастройват хормонално и имат нужда от пълноценно хранене.

Гладуването оказва съществено влияние върху функцията на черния дроб, сърцето, бъбреците. В резултат на недохранването се развиват хранителни дефицити, анемия, хормонални нарушения, които могат да предизвикат спиране на менструацията и безплодие. Отпускането на червата може да доведе до паралитично запушване. Прогресивно се развива апатия, намален интерес към социални контакти, депресия, намаляване на мозъчната кора.

Доц. Даниела ПОПОВА, която завежда Метаболитната клиника в Университетската болница „Царица Йоанна” в София, споделя че в практиката си се е сблъсквала с фрапиращи случаи – момиче на 18 години, което от няколко години не се храни и е достигнало до критично поднормено тегло. В последствие при изследване на скенер се установява атрофия на мозъка и съответно фатален изход. 10% от постъпилите за лечение в клиниката тежки случаи завършват със смърт.

Психоложката Мадлен АЛГАФАРИ също разказва, че преди 12 години е имала пациентка от малък град, която след драстично намаляване на теглото, е приета в отделение по ендокринология. Това е била жена с осемгодишен син, която е тежала само 24 килограма!

Тогава никой от тамошните специалисти не е разбрал за какво става дума, а след смъртта й вината била прехвърлена на секта. „Тези жени отричат заболяването си и се виждат в огледалото дебели. Те нямат логиката на психически здравите. Профилактиката не трябва да се насочи само към младите жени, но и към настоящите и бъдещите майки”, допълва психоложката.
В Европа до 1% от женското населението страда от този проблем. В нашата страна дамите са около 4 милиона, а броят на болните с анорексия е 4-5%.

Още по стряскащо е, че децата между 9 и 19 години у нас са около 430 хиляди, което означава, че всяко трето дете е с този здравен проблем, обяснява проф. Попов. Според него спазването на ограничителни диети в детско-юношеска възраст е абсолютно противопоказано за тяхното физическо и психическо здраве. Ако се наложи провеждането на диета, тя трябва да е под наблюдението на компетентно лице и то за кратко време. Вече съществуват епидемиологични изследвания, които показват при хора, подлагали се на дълги ограничетлни диети за редуциране на теглото си повече от два пъти, че средната продължителност на живота е по-кратка, отколкото на тези хора с леко наднормено тегло.

Останалите причини за болестта са психоемоционални стресови ситуации следствие на физическо или психическо насилие, лош семеен психоклимат. Не на последно място е модната тенденция, която възхвалява слабото женско тяло.

Анорексията не е нов феномен. Тя е известна в медицинската история и в психиатрията от близо четири века. Първото описание е направено през 1684 г. Тя е определяна като болестно състояние на духа, причинено от тъга и грижи, при което страдащият изглежда като скелет, облечен в кожа. До средата на миналия век болестта се е считала за епизодично заболяване. От тогава до наши дни (и по-точно от 70-те години на ХХ век) във всички цивилизовани и развиващи се страни разпространението добива епидемичен характер. Именно в този период на мода излиза и слабата фигура. Ако се вземе под внимание и акселерацията на поколенията, много от подрастващите, стремейки се да достигнат до този идеал, се разболяват от хранителни разстройства още в детските години.

 "Анорексията е заболяване, пациентите не са го избрали или пък не гладуват на инат или за да ядосат някого"

Източник: в-к "Лечител"

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator