Начало
НачалоЗдравни новиниНиските нива на HDL холестерол са свързани лоша памет
Ниските нива на HDL холестерол са свързани лоша памет 03 юли 2008

Ниските нива на т.нар добър HDL-холестерол (HDL-C) в средна възраст са свързани с лоша памет и развитие на деменция в по-късен етап от живота сочи ново проучване, публикувано в Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Авторите на проучването обясняват, че има данни, които сочат, че деменцията сама по себе си може да промени липидните нива и да доведе до понижение на нивата на общия и нископлътния липопротеинен холестерол (LDL-C). Връзката между холестерола и развитието на деменция е противоречива. Някои проучвания сочат връзка между високите нива на LDL-C и развитието на деменция, а други свързват деменцията с ниски нива на HDL-C. Според авторите на настоящото проучване HDL-C играе ключова роля в образуването на синапси и поддържането на синапсната пластичност. Добрият холестерол пречи на отлагането на амилоидни плаки, главен компонент на протеинните плаки, срещащи се при болестта на Алцхаймер. Ниските нива на HDL-C са свързани и с по-малък обем на хипокампа.

В настоящото проучване били включени 3673 участници. Били измерени нивата на общия холестерол, HDL-C и триглицеридите. Били направени също ментални изследвания. Били отчетени образование, професия, коронарна болест на сърцето, инсулт, хипертония, употребата на медикаменти, диабет, тютюнопушене и алкохолна консумация.

След извършване на обстоен анализ било установено, че хората с HDL-C < 40 mg/dl имали по-често проблеми с паметта в сравнение с хората с висок HDL-C (> 60 mg/dl). Тази връзка била независима от присъствието на apoE4 алел - важен рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator