Начало
НачалоБременност и ражданеЦезаровото сечение е свързано с повишен риск от астма при новороденото
Цезаровото сечение е свързано с повишен риск от астма при новороденото 02 юли 2008

Децата, родени чрез Цезарово сечение, имат умерено повишен риск от развитието на астма в сравнение с децата, родени по нормален път. Това сочат резултатите на популационно кохортно проучване, публикувано в Journal of Pediatrics.

Връзката между Цезаровото сечение и астмата е обект на дебати и спорове от дълго време. Няколко проучвания сочат умерено повишен астматичен риск у деца, родени чрез Цезарово сечение, докато други не откриват такава връзка. С малки изключения тези проучвания включват малки популационни групи и къс период на проследяване.

Целта на настоящото прочуване била също да изследва връзката между Цезаровото сечение и по-късното развитие на астма. В него били включени 1 756 700 раждания. Главната цел била да се установи честотата на астма сред тези деца.

По време на проследяването общата честота на астма сред децата била 4.0 на 1000. В сравнение с децата, родени чрез спонтанно вагинално раждане, тези, родени чрез Цезарово сечение, имали 52% повишен риск от астма. Между 1988 и 1998 г. планираното Цезарово сечение било свързано с 42% повишен риск, а Цезаровото сечение по спешност - с 59% повишен риск.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator