Начало
НачалоБременност и ражданеТежката инсулинова резистеност повишава риска от усложнения на бременността и раждането
Тежката инсулинова резистеност повишава риска от усложнения на бременността и раждането 24 юни 2008

Проучване, включващо жени с гестационен диабет, сочи, че инсулиновата резистентност е свързана с повишен риск от усложнения по време на бременността и раждането - както за майката, така и за плода

Отдавна се знае, че гестационният диабет повишава риска от усложнения. Целта на настоящото проучване била да се установи дали инсулиновата резистентност е също свързана с усложнения за майката и новороденото.

Проучването включвало 538 бременни жени, отговорили позитивно на теста с глюкозно натоварване. Лекарите измерили инсулиновите нива на глано и назначили на всеки участник орален тест за глюкозна толерантност. За оценка на инсулиновата резистентност бил използван хомеостазен модел (HOMA1-IR и HOMA2-IR). Пациентите били класифицирани в 3 групи - с ниска, умерена и висока инсулинова резистентност.

При жените с гестационен диабет (n=172), установен чрез орален тест за глюкозна толерантност, два пъти по-често се наблюдавали повишени глюкозни и инсулинови нива на гладно.

Било изчислено, че жените с най-висока инсулинова резистентност имат 41% повишен риск от матернални усложнения в сравнение с пациентките с най-ниска степен на резистентност. Усложненията били свързани с проблеми, изискващи провеждането на Цезарово сечение. Усложненията при новороденото били най-често макросомия и хипогликемия.

Въпреки че HOMA тестът за инсулинова резистентност не е част от рутинните тестове по време на бременността, авторите на проучването го препоръчват като алтернативна на стандартните тестове за гестационен диабет.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator