Начало
НачалоЗдравни новиниХипертония: При пациенти над 50 години по-важно е систоличното аретиално налягане
Хипертония: При пациенти над 50 години по-важно е систоличното аретиално налягане 20 юни 2008

Диагностицирането на хипертония при пациенти над 50-годишна възраст трябва да се извършва най-вече въз основа на систоличното артериално налягане, твърдят експерти в тази област.

Докато систоличното налягане се покачва с възрастта, диастоличното нялагане расте до около 5-годишна възраст и пад след това. Употребата не диастоличното нялагане за диагнозата и риска от стратификация във възрастната популация над 50-години е алогична, твърдят експертите.

Клинични проучвания и анкети сред населението сочат, че систоличното налягане се контролира много по-трудно от диастоличното. Докато при диастоличното контролът се доближава до 100-те процента, то при систоличното, процентът е под 50. Така фокусирането върху диастоличното налягане, оставя повечето пациенти с неконтролирано систолично налягане. Обратно, ако фокусът е върху систоличното налягане, рядко диастоличното оставя неконтролирано.

Авторите докладват, че рискът от сърдечно-съдови заболяване нараства след преминаване на систоличното нялагане границата от 115 mm Hg. Повечето ръководства препоръчват целево снижаване на систоличното налягане под 140 mm Hg и под 130 mm Hg при пациенти с диабет и повишен съдов риск.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator