Начало
НачалоБременност и ражданеЦезаровото сечение повишава риска от усложнения при следващи бременности
Цезаровото сечение повишава риска от усложнения при следващи бременности 18 юни 2008

Раждането чрез Цезарово сечение повишава риска от прееклампсия, placenta previa и други усложнение по време на следваща бременност, сочи доклад, публикуван в Obstetrics and Gynecology.

Все пак, отбелязват авторите на доклада, много е вероятно гинекологичната история на жената да оказва някакво влияние върху този риск. Д-р Anne Kjertsti Daltveit и колеги от University of Bergen в Норвегия извършили анализ на 637 494 регистрирани първи и втори раждания при жени с поне две раждания и 242 812 първи, втори и трети раждания при жени с поне три раждания.

В сравнение с вагиналното първо раждането, първото раждане чрез секцио повишава риска от: преекалмпсия - 2.9 пъти, малък плод за съответната гестационна седмица - 1.5 пъти, placenta previa - 1.5 пъти, отлепване на плацентата - 2 пъти и руптура (разкъсване) на матката - 37.4 пъти.

Повишеният риск от усложнения след Цезарово сечение може да е следствие на самото секцио или резултат на различни фактори, свързани с бременността, обобщават авторите на проучването.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator