Начало
НачалоНашето здравеГлавоболие и мигрена
Главоболие и мигрена 17 юни 2008

Повече от 45 болести се придружават от главоболие (цефалгия). И много често то е остро - стягащо като менгеме, пулсиращо като удар от чук... Разбира се, случва се да поболи и да мине. А ако стане системно? Тогава вече е фасада на друго сериозно заболяване: хипертония, инсулт, тумор в мозъка, бъбречна патология, органично заболяване на нервната система... Само лекар може да се оправи сред множеството признаци и симптоми, които при всеки са различни.

Доброкачествено главоболие, което не изисква лечение
Действително има такъв термин. Тази болка обикновено е свързана с определени видове въздействия върху организма и изчезва след прекратяването им.

• Главата боли след прекаляване с алкохол, защото етанолът, съдържащ се в алкохола, въздейства отрицателно на съдовете.

• Тъпа двустранна болка се появява в период на сексуална възбуда. Обикновено това се случва при личности (по-често мъже) с повишена емоционалност. Болката е най-силна в момента на оргазма и като правило преминава след половия акт. Не си струва да се вълнувате по този повод. А обяснението на психотерапевта, че тази естествена защита на организма (краткотрайното повишаване на артериалното налягане) предотвратява загубата на съзнание в толкова отговорен момент, ще ви бъде само от полза.

• Болката може да бъде предизвикана от плътно стягащи главата шал, шапка, очила за плуване или тесен обръч за косата. Изчезне ли натискът, въздействащ върху съдовете на кожата на главата, преминава и болката.

• Тези, които са боледували от "кашлечни" инфекции или са работили като хамали познават пулсираща болка в цялата глава, усилваща се с всяко кашляне или вдигане на тежест. Тя трае от 5 минути до 1 денонощие в зависимост от продължителността на натоварването и престава заедно с него.

• Доброкачествената цефалгия понякога възниква при излизането от топло помещение на студен вятър, а също и при неносещите шапки през зимата. Това е една от проявите на алергията към студа. Най-често тя се появява при хора, предразположени към мигрена или страдащи от нея. При повторение на "експеримента" вероятността болката да премине от само себе си рязко намалява. Изводът сам се налага: не рискувайте здравето си, пазете главата си топла. Понякога и студеният душ, и сладоледът, и напитки от хладилника предизвикват усещане за безпричинно боцкане (понякога серия кратки убождания) в главата. Те продължават няколко секунди, но ако се появят, трябва да бъдете нащрек - това може да е своеобразен "маркер" за мигрена.

Мигрената е една от разновидностите на главоболието. Според статистиката от нея страда около 20 процента от цялото човечество. Сред тях са били известни личности като Наполеон, Цезар, Фройд, Чайковски, Шопен. Удивително, но независимо че от това заболяване по-често страдат жените, в историята и литературата се говори главно за мъже. Слабо утешение за нежния пол може да бъде мнението на лекарите, че като правило от мигрена страдат големите красавици.

Изучавайки това заболяване, лекарите отбелязали несъмнената връзка на мигренните пристъпи със силни външни дразнители - ярка светлина, силни звуци, рязка миризма. Пристъп може да провокира дори парченце шоколад. Практически всички хора (по данни на световната статистика - 75-80 процента) поне веднъж в живота си са имали пристъп на мигрена, което обаче не ги прави болни от мигрена. Днес е установено, че при това хронично заболяване има генетична предразположеност по майчина линия. Затова, ако знаете, че някой от близките ви е страдал, то това може да сполети и вас. Изследванията показват, че ако и двамата родители страдат от пристъпи на мигрена, рискът за децата им достига 90%, а ако пристъпите са само при майката, то вероятността от унаследяването им е почти 72 на сто, ако са само при бащата - 20 процента.

При съставянето на психологически портрети на пациенти с мигрена били открити ярки емоционални разстройства, а също и някои характерни особености на личността: повишена тревожност, склонност към депресия, високи претенции, честолюбие, известна агресивност, стремеж към обществено признание още от детските години. Мнозинството болни са преживели психологически семейни проблеми в детството си. Много специалисти считат, че това заболяване трябва да се разглежда като психосоматично. Това се потвърждава от още едно изследване на лекари невролози. На пациентите се предложило да оценят коя според тях е най-важната част от човешкото тяло. За най-значима тези болни смятали главата, а пристъпите на болка започвали в момента, в който се появявала заплаха или усещане за заплаха на тяхното благополучие, амбиции, престиж. Интересен е фактът, че мигрената поразява повече градските жители, особено тези, които водят малко подвижен начин на живот. Най-често първите пристъпи започват в периода на половото съзряване - между 14 и 20 години, но най-висока честота за появата на болестта е описана във възрастта 30-33 години (до 80% от случаите).

Мигрената се проявява чрез периодично повтарящи се пристъпи на силна болка, най-често едностранна. Тя е съсредоточена в областта на слепоочията. Макар че при всеки болен болката си има "предпочитана" страна, понякога тя може и да променя местоположението си. Често по време на пристъп се появява гадене, човек не може да понася ярка светлина и звуци. След утихване на болката, която може да продължи денонощия, се появява вялост и сънливост; понякога сънят носи облекчение.

Правилна диагноза "мигрена" се поставя едва във всеки трети случай. Съществуват редица заболявания, които могат да имитират мигреноподобните пристъпи. Трябва да се изключат органични патологии на мозъка, заболявания, свързани с поражения на органите, разположени в областта на главата (глаукома, синузит и др.), черепно-лицевите невралгии.

Главоболие, вследствие на пренапрежение:
• Локализация на болката - двустранна, предимно в теменно-тилната или теменно-челната области.

• Характер на болката: монотонна, стягаща като "каска", "шлем", "обръч", практически няма пулсиране.

• Интензивност - умерена, обикновено не се усилва при физически натоварвания.

• Съпровождащи симптоми: рядко гадене, но по-често понижаване на апетита.

• Болезненост в шийните мускули и раменния пояс.

Няколко основни признака на мигрената:
• Едностранна болка в главата.

• Характерът на болката е пулсиращ.

• Интензивна болка, усилваща се при еднообразно физическо натоварване и ходене, понижена активност на болния.

• Наличие на поне един от следните признаци: гадене, повръщане, звуко- и/или фотофобия.

• Продължителност на пристъпа от 4 до 72 часа (без лечение или при неуспешно лечение).

• Не по-малко от 5 пристъпа в миналото, при които са били налице всички изброени признаци.

Какво се случва по време на пристъпа? При обикновената форма за няколко минути, по-рядко за часове, се понижава настроението и работоспособността, появява се вялост, апатия, сънливост, а след това и нарастващо главоболие. Обяснява се с рязкото свиване на съдовете на главния мозък, а след това при рязкото им разширяване, кръвта "бие" по стените и в нервните окончания се появява болка.

Макар и рядко, честите и продължителни пристъпи на мигрена могат да служат като предпоставка за тежки съдови поражения на мозъка, най-често от типа на исхемичните инсулти.

Мигрена с аура
По-рядко се регистрира мигрена с аура. Тя се предизвиква от намаляване на кръвообращението в определени зони на главния мозък. При нарушение в тилната област се появява зрителна аура. В продължение на 20-30 минути човек вижда най-разнообразни и необикновени зрителни ефекти - това могат да бъдат огнени кълба, фигури, мълнии или зигзази. В някои случаи част от зрителното поле се губи, вместо него се появява "облак" или "черна дупка". Ако е нарушено кръвообращението в други зони на главния мозък, може да се появят временни парези - частична обездвиженост на ръцете, краката, едната половина на лицето и езика. Всичко това предшества пристъпа на мигрена и след това преминава, но в този междинен момент се появява самата болка. Продължителността на това изтезание е 8-12 часа до няколко денонощия. Пристъпите настигат "жертвата" с различна честота - от 1-2 седмично или месечно до 1-2 в годината.

Ако пристъпът ни е споходил
Всеки, страдащ от тежко главоболие, си има свои прийоми в очакване пристъпа да свърши. Един от най-важните съвети е да седнете или легнете, по-добре в проветрена, тъмна стая и да се опитате да се отпуснете. Понякога след такъв отдих, пристъпът е лек или въобще не настъпва. В по-леките случаи помагат препарати, съдържащи ментол. Това може да бъде 3-4-процентов спиртен разтвор на ментол, който трябва да се капне върху захарна бучка или среда от хляб. Помага и намазване на слепоочията с ментолов молив. Някои препоръчват старите и изпитани методи - синапени лапи на врата, горещи вани за краката. Сред по-редките начини на лечение може да се спомене музикотерапията - днес се продават дискове със специално подбрана за целта музика. Препоръчва се гимнастика за намаляване на мускулното напрежение, лек масаж на врата, водни процедури, спортуване (ски, плуване).

Днес вместо лекарства много хора използват психотерапията, автотренинга, иглотерапията, електро-невронната стимулация през кожата. Съвременната медицина може да помогне на хората да не остават насаме с болката си, както това е било в миналото. Човек, страдащ от главоболие, се явява медицинско сираче. Той изминава пътя от офталмолога до оториноларинголога, невропатолога, стоматолога, ортопеда и хиропрактиката. Назначават му маса изследвания, предписват му огромно количество препарати и в края на краищата той остава сам с болката си.

Шоколадът и червеното вино
Прекалено много вкусотии могат да предизвикат пристъп на мигрена. Това са: шоколадът, какаото, кафето, чаят, кашкавалът, орехите, маринованите зеленчуци, подправките, цитрусовите плодове. Има данни и за студените фактори, например сладоледът. Необходимо е да бъдете особено внимателни с алкохола: червеното вино, шампанското, бирата - всички те могат да предизвикат пристъп. Между другото, съвет към тези, които имат главоболие, дори да не е мигрена: никога не пийте червено вино след бялото, такава последователност непременно ще предизвика пристъп. Вредно е да се храните нередовно, още повече да гладувате. Но най-често болка предизвикват психически фактори (стрес, нервна преумора), физическо пренатоварване (тренировки, продължително пътуване в кола, влак). Други рискови фактори са: висока или ниска температура на въздуха, рязка светлина, силни звуци, аромати. На честотата на пристъпите оказва влияние и промяна в режима на сън - неговата недостатъчност, а понякога и обратно - неговият излишък. Причина могат да станат даже отразяването на слънчевите лъчи във водата или мержелеенето на прожектора по време на театрален спектакъл.

При жените се наблюдава ясна връзка между мигрената и началото на менструацията: в предменструалните дни при 60 процента от тях има изостряне на състоянието; при някои пациентки болките се появяват само в този период, т.нар. менструална мигрена.

Аналгетиците превръщат краткотрайната болка в постоянна
Учените се опитват да премахнат пристъпите на мигрена. Днес е установено, че в основата им е изменение в отворите на съдовете на главния мозък. Отначало съдовете се свиват, след това рязко се разширяват и тогава в тях постъпват вещества, провокиращи възпалителни процеси в стените с инфекциозен характер.

Оказало се, че главният виновник за пристъпа е биологично активното вещество серотонин. За неутрализация на пристъпите на мигрена се използват негови антагонисти - триптани, които свиват съдовите стени. Има и специални и много удобни назални спрейове: те се впръскват в ноздрата от болната страна и буквално след 15 минути пристъпът изчезва.

За съжаление и до този момент огромен брой хора пият аналгетици. Да, в първия момент те премахват болката. Но прекомерният прием (3-5 таблетки) води до обратен резултат: развива се т.нар. лекарствено главоболие. Със собствените си ръце трансформираме мигрената в ежедневно главоболие.

Може да са виновни и… краката
Това, че причина за главоболието може да бъде остеохондрозата или високото кръвно налягане, е добре известно. Но какво общо имат краката? Въпросът е в това, че в организма всичко е взаимносвързано. Главата не води свой отделен живот, а представлява част от единно цяло. Ето защо всяка най-малка промяна в организма може да се отрази и върху нея. Гръбнакът, върху който стои главата, се състои от 33-34 гръбначни прешлена, повечето от които са подвижно свързани. Гръбначният стълб има извивки на различни нива – в шийната, гръдната и поясната област. Те са устроени така, че да смекчават тласъците при ходене и бягане, и да запазват положението на главата приблизително в една хоризонтална плоскост. Това е нужно за правилната функция на вестибуларния апарат, разположен в черепа. От него зависи чувството ни за равновесие. Затова главата по всяко време трябва да запазва симетрично положение по две хоризонтални оси. Организмът стриктно следи за това и в случай на изместване на тези оси започва да полага извънредни усилия, за да компенсира асиметрията.

Ако например единият ви крак е анатомично по-къс от другия, това може да е толкова незначително, че вие даже да не подозирате, но организмът се стреми да компенсира тази разлика и затова започва да измества тазовите кости. Тазът е съставен от две половини, между които има хрущялен слой. Изместването им води до верижна реакция - то повлича след себе си кръстната кост, която служи за долна опора на гръбначния стълб, а това от своя страна довежда до нарушаване на “взаимоотношенията” между гръбначните прешлени и мускулите на различните нива на гръбнака, което в крайна сметка нарушава положението на главата.

Главата, образно казано, е разположена на върха на пирамида, чиято ос е шийната част на гръбнака, а страните – множеството мускули, опънати към раменете, гърба и гръдния кош. Цялата тази конструкция трябва да бъде едновременно много подвижна (за да осигурява свободното движение на главата) и изключително стабилна (за да компенсира изместването на тялото при ходене, бягане, скачане). А това е доста сложна задача.

Но организмът чудесно се справя с нея, макар че при такава конструкция връзките и мускулите работят с пълна мощност. Поради тази причина даже минималното, но постоянно натоварване води до лоши последици. Възникват участъци на постоянно напрежение на мускулите и прекомерно, необратимо разтягане на връзките. Това се изразява във факта, че онези участъци, които са подложени на свръхнапрежение, са толкова уплътнени, че на пипане са твърди като камък. Възниква нарушаване на еластичността на мускулите и организмът, страхувайки се да не загуби контрол над равновесието на главата, ограничава нейната подвижност. За тази цел той праща сигнали за болка от страна на засегнатите мускули. Получава се необичайна на пръв поглед картина – макар причината за болката да е в мускулите и връзките, ние я чувстваме в главата.

Правилната диагноза се затруднява и от това, че изменените мускули силно притискат минаващите между тях съдове, които кръвоснабдяват мозъка, очите и другите части на главата. Поради тази причина лекарят нерядко открива при пациента и умерени нарушения в кръвоснабдяването на мозъка, което още повече затруднява диагнозата.

Много хора, когато чувстват пренапрягане и болка в мускулите, веднага се заемат с гимнастика. Това обаче е неправилно - няма нищо по-вредно от резкия преход от продължително стоене зад бюрото или пред компютъра към активни движения. Към всяка, дори неправилна, позиция на тялото организмът се приспособява, като компенсира нейната неправилност с обтягане и напрягане на връзките и мускулите. Ето защо дори само рязката смяна на стойката травмира мускулите. За да избегнете това, ви препоръчваме преди да пристъпите към активни движения – било то гимнастика, бързо ходене или дори само резки завъртания на главата – да направите лек самомасаж. Напипайте особено напрегнатите и плътни мускули на гърба и шията и се опитайте да ги отпуснете с ръце или масажни уреди. Преди да започнете да движите главата, раздвижете ръцете и цялото тяло. А когато спите, върху възглавницата трябва да полагате само главата и врата. Спазването на тези правила осигурява добра профилактика на болките в главата.

Как да надхитрим това страдание?
Заспивайте преди 23 часа. Постарайте се сънят да бъде пълноценен и не по-кратък от 8 часа. Научете се да преодолявате стреса.

Старайте се да не се претоварвате с учене, не стойте в неудобна поза, не четете лежейки. Продължителната работа с компютър е категорично забранена. Полезни са разходките, заниманията със спорт, плуване. При добре подреден живот, без хронични стресове е напълно възможно да не се прояви наследствеността.

Правете релаксиращи упражнения с акцент на шийния отдел на гръбначния стълб и областта на лопатките, особено след всяко емоционално пренапрежение. Много полезни са душа, ваните с лекарствени растения, успокояващи нервната система...

Ако пристъпът е започнал, вземете таблетка обезболяващо. Постарайте се да премахнете напрежението: в продължение на 5-10 минути масажирайте кожата на главата с възглавничките на пръстите, особено задната страна от периферията към тила.

Източник: вестник "Лечител"

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator