Начало
НачалоЗдравословно храненеПлодовете и зеленчуците понижават риска от рак при пушачите
Плодовете и зеленчуците понижават риска от рак при пушачите

Яденето на плодове и зеленчуци богати на флавоноиди (растителни вторични метаболити – антиоксиданти), и пиенето на чай може да понижи риска от развитие на рак на белите дробове при пушачите, споделят учените от калифорнийския университет, Los Angeles (UCLA).

Флавоноидите са водоразтвориими растителни пигменти, имащи антиоксидантно и противовъзпалително действие и могат да неутрализират увреждането на тъканите. Екипът от учени от UCLA е направил заключението на базата на проучване за хранителните навици на пушачите с и без рак на белите дробове.

Най-ефективните флавоноиди са катехинът (catechin) (съдържат се в ягодите и зеления и черен чай), кемферолът (kampferol) (брюкселско зеле и ябълки) и кварцетинът (quarcetin) (боб, лук и ябълки).

Проучването, публикувано в юнското издание на журнала Cancer, е важно тъй като цигареният дим причинява повече от 90% от случаите на рак на белите дробове.

„Тъй като това проучване е първото по рода си, все още съм колеблив да направя някакви препоръки към хората по отношение на тяхното хранене”, д-р Zuo-Feng Zhang – професор по обществено здраве и епидемиология – казва в подготвения доклад. „Наистина има нужда от още няколко мащабни проучвания с подобни резултати за да потвърдим данните. Въпреки това, не е лоша идея всеки един да яде повече плодове и зеленчуци и да пие повече чай”.

Флаваноидите може да предпазят от развитие на този вид рак като блокират образуването на кръвоносни съдове, от които раковите клетки се нуждаят за да нарастват и разпространяват – процес, наречен ангиогенеза. Също така друг механизъм, който пречи на развитието на раковите клетки е активирането на апоптозата – програмираната клетъчна смърт.

Антиоксидантното действие на флаваноидите също така предпазва от увреждането на ДНК от цигарения дим. Д-р Zhang отбелязва, че действието на флаваноидите може да повлияе развитието на рак при пушачите, но не и при непушачите.

Учените добавят, че са необходими още няколко проучвания за да установят дали флаваноидите могат да защитят от друг вид ракообразувания при пушачите – на жлъчката, главата, врата и бъбреците.

В момента се планира следващо проучване, което има за цел да изследва плодовете и зеленчуците с най-голямо съдържание на флаваноиди и също така да установи оптималното количество за най-добра защита от този вид рак.

Вижте още:

Повече плодове и зеленчуци не се отразяват по-добре при рак на гърдата

Зеленчукова диета

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator