Начало
НачалоЗдравни новиниАнтитела в цереброспиналната течност са свързани с невропсихиатричния системен лупус еритематозус
Антитела в цереброспиналната течност са свързани с невропсихиатричния системен лупус еритематозус 06 юни 2008

Наличието на антитела срещу NR2 субединицата на NMDA рецептора в цереброспиналната течност е свързано с невропсихиатричните прояви на системния лупус еритематозус. Това сочат резултатите на японско проучване.

Анти-NR2 антителата в цереброспиналната течност, са свързани с дифузни невропсихиатрични симптоми, но не и с останалите симптоми на невропсихиатрични системен лупус еритематозус (НПСЛЕ).

Д-р Hirohata и колеги от Kitasato University School of Medicine сравнили анти-NR2 титрите в цереброспиналната течност на пациенти с различни типове НПСЛЕ и не-СЛЕ невъзпалителни неврологични заболявания.

Нивата на анти-NR2 антителата в ЦСТ били значително по-високи при пациентите с дифузен НПСЛЕ отколкото при пациентите с фокален НПСЛЕ и контролните пациенти, докладват авторите. Нивата на анти-NR2 не се различавали при контролите и пациентите с фокален НПСЛЕ.

Количеството на анти-NR2 антителата било значително по-високо от средното при 31 от 38 пациенти (81.6%) с дифузен НПСЛЕ в сравнение със само 8 от 18 пациента (44.4%) с фокален НПСЛЕ. Серумните нива на анти-NR2 не се различавали между трите групи.

Трябва да се отбележи, че при някои пациенти с дифузен НПСЛЕ не се наблюдава повишение анти-NR2 в цереброспиналната течност въпреки повишеното количество на антиневроналните антитела, отбелязват авторите. Те смятат, че съществуват епитопи, различни от NR2 субединицата на NMDA рецептора, към които антиневроналните антитела в ЦСТ са насочени.

В момента целта на японските учени е да идентифицират тези епитопи и да изследват механизмите, чрез които тези антиневронални антитела предизвикват невропсихиатрични симптоми. Клиничното значение на това проучване, е че изследването на анти-NR2 антителата в цереброспиналната течност ще улесни значително диагностицирането на дуфузния невропсихиатричен системен лупус еритематозус.

Вижте още:

Комбинацията от Rituximab и Cyclophosphamide е ефективна при системен лупус еритематозус

Атеросклерозата - по-честа при пациенти със системен лупус еритематозус


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator