Начало
НачалоНашето здравеСимптоми на инсулта
Симптоми на инсулта 28 май 2008

Какво бихте направили ако изведнъж се почувствате замаят и изпитате проблем със зрението?

Повечето хора не предприемат нищо срещу симптомите на инсулта – внезапно замайване или загуба на баланс, зрение на едното или другото око. Все още експертите твърдят, че ранното лечение може да предотврати тежките последствия от инсулта – смърт, нетрудоспособност.

Д-р Virgina J. Howard и екипът й проучили данни от в момента протичащо изследване, включващо голяма група хора (черни и бели) в САЩ над 45 годишна възраст. В края на изследването около 30,000 от тях ще бъдат интервюирани и ще им бъде взета кръвна проба, направена електрокардиограма и други медицински изследвания за да се установи защо при негрите и при хората, живеещи в югоизточната част на САЩ – т.нар. „инсултов колан” или „инсултна зона” – инсултът е много по-често срещан от средната стойност при белите хора и тези от останалите части на САЩ.

80% процента от инсултите се предизвикват от тромб, запушващ кръвоносен съд към мозъка – исхемичен инсулт. Другият вид инсулт, когато се разкъса кръвоносен съд в главния мозък.

За да разберат връзката между инсултите и поведението на хората, учените попитали участниците в изследването дали са имали някакви симптоми за инсулт и дали съответно са потърсили медицинска помощ.

Тези, които са имали симптоми, но не са установили със сигурност, че са имали инсулт или мини-инсулт – повече от 51,4% - не са потърсили медицинска помощ.
Не е известно дали наистина тези хора са преживели инсулт, но нежеланието им да потърсят консултация е тревожно, тъй като приемането на тромборазграждащо лекарство е най-ефективният метод за лечение при положение, че се приеме до 3 часа след изпитване на симптомите.

Има много причини, поради които хората не предприемат мерки – обикновено не разпознават симптомите. Американската Инсулт Асоциация съветва да се следят за следните знаци/симптоми:

• внезапна вкочаненост или отслабване на лицето, ръка или крак, особено в една от частите на тялото.
• внезапно замайване, затруднения с речта
• проблеми със зрението при едно или двете очи
• залитане, загуба на баланс
• внезапно, силно главоболие без ясна причина

Учените предлагат акронима FAST – face, arms, speech, time – сред американците. Идеята на акронима е много по-бърза реакция. Сред проучените при около 88% има ефект. Някои пациенти обаче също обаче не могат да индикират инсулта, тъй като акронимът не съдържа headache – главоболие, споделят учените.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator