Начало
НачалоСексуално здравеПреждевременната еякулация
Преждевременната еякулация 22 май 2008

Преждевременна е тази еякулация, която настъпва изключително бързо и неконтролирано. С други думи - еякулацията настъпва преди желания от мъжа момент. Това може да се случи още по време на любовната игра или няколко секунди след началото на половия акт. Ранната еякулация може да нанесе сериозна психологическа травма на мъжа.

Около 1 от 5 мъже имат проблеми с неконтролирана или преждевременна еякулация в даден момент от живота. Ако този проблем се наблюдава често, то той влияе негативно сексуалното удоволствие и на двамата партньори; преждевременната еякулация може да бъде медицински проблем.

Има няколко фактора, които може би допринасят за преждевременната еякулация. Някои физиологични проблеми - като стрес, депресия и други фактори, влияещи върху умственото и емоционално здраве, могат да влошат състоянието. Въпреки това, напоследък се събраха много данни, че редица биологични фактори предразполагат някои мъже повече от други.

Рядко преждевременната еякулация може да е следствие на специфичен физичен проблем като възпаление на простатната жлеза или проблем с гръбначния мозък.

Симптоми

Най-важните симптоми на преждевременната еякулация са:
• Неконтролируема еякулация, която настъпва лесно след слаба сексуална стимулация
• Понижено сексуално удоволствие поради лошия контрол върху еякулацията
• Чувство на вина и притеснение

Диагноза

Състоянието се диагностицира въз основа на типичните симптоми. При консултация с лекар бъдете искрени и отворени - колкото повече знае той, толкова по-добре може да ви помогне.

Ако вашата сексуална история включва значителни умствени и емоционални фактори, които биха допринесли за ранната еякулация, може да се наложи лекарят да ви прегледа - напр. състоянието на простатната жлеза, някои неврологични тестове и т.н, за да бъде установено дали има някакъв физически проблем.

Продължителност

Понякога преждевременната еякулация преминава в рамките на седмици или месеци. Ограничаването на стреса и други физиологични фактори често води до подобрение.

При друга част от мъжете проблемът трае с години, затова е необходима професионална помощ. Някои мъже отговарят на терапията изключително бързо, докато други се борят с неприятния проблем продължително време. За успокоение на всички засегнати мъже - да, наистина - има ефективна терапия

Превенция

Не са известни способи за превенция на преждевременната еякулация. Все пак ето някои съвети:

• При чувство на безпокойство, вина и притеснение относно сексуалния ви живот, обърнете се към психолог или сексолог
• Имайте предвид, че всеки може рано или късно да изпита сексуални проблеми. Ако ви се случи да получите преждевременна еякулация, не се обвинявайте, а се опитайте да поговорите с вашия партньор.

Лечение

Поведенческата терапия е един възможен подход за лечение на преждевременната еякулация. Най-често се използва т.нар "притискаща" техника. Когато мъжът усети, че настъпва преждевременна еякулация, той прекъсва половия акт. След това той или партньорката му с три пръста (най-добре палец, показалец, среден) притискат главичката на пениса в продължение на 20 секунди, след което половият акт се подновява. Методът може да бъде повтарян колкото пъти е необходимо. Ако се прилага успешно, тази техника позволява на мъжа да се научи как да забавя еякулацията чрез притискане и евентуално да я контролира без стискане. Този подход помага на около 60 - 90% от мъжете с преждевременна еякулация, но изисква кооперирането между двамата партньори.

Друго възможно лечение е изписването на медикамент, който помага за забавянето на еякулацията. Забавеният оргазъм е чест страничен ефект при някои медикаменти, особено при онези, използвани за лечение на депресия. Ефектът им настъпва дори и ако няма депресия. Прилагането на тези медикаменти помага за отлагането на еякулацията с няколко минути. Те включват селективни инхибитори на серотониновия риъптейк - напр. fluoxetine (Prozac), paroxetine (Paxil) и sertraline (Zoloft), както и трициклични антидепресанти - clomipramine (Anafranil).

При някои мъже, страдащи от преждевременна еякулация, прилагането на фосфодиестеразни инхибитори също има ефект. Такива медикаменти са: sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) и tadalafil (Cialis). Възможна е и комбинация между фосфодиестеразен инхибитор и инхибитор на серотониновия риъптейк. За предпочитане е медикаментът да се прилага във възможно най-ниска доза.

Друг подход за третиране на преждевременната еякулация е намаляването на стимулацията по време на секс. Съществуват множество кремове, съдържащи анестетици (болкоуспокояващи) като лидокаин, които намаляват чувствителността на пениса и намаляват стимулацията, водеща до оргазъм.

Употребата на един или няколко презерватива също намалява стимулацията и удължава времето за оргазъм. Главен недостатък на последните два подхода е намаленото удоволствие по време на секс

Кога да се обърнем към специалист?

Ако често ви се случва да еякулирате преди желания момент, може да се обърнете към лекар. Запомнете, една или две преждевременни еякулации не означава, че се нуждаете от лечение. Вашият лекар може да ви препрати към сексуален терапевт (сексолог), ако прецени, че преждевременната еякулация причинява огромни проблеми в сексуалния живот или личните ви отношения с партньора.

Вижте още
Как да се преборим с бързата еякулация

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator