Начало
НачалоБременност и ражданеСтресът по време на бременност увеличава риска от астма
Стресът по време на бременност увеличава риска от астма 20 май 2008

Стресът по време на бременност увеличава риска от развитие на астма и алергии при новороденото по-късно в живота му, посочва ново проучване.

Децата родени от майки, подложени на висок стрес, имат по-високи нива на IgE (имуноглобулин Е – антитяло Е) в кръвта си при раждането в сравнение с тези, родени от подложени на по-малко стрес майки. IgE е антитяло свързано с алергичните реакции и астмата.

„Майките, изложени на голям стрес, раждат деца, които са по-податливи на алергени”, казва ко-авторът на проучването д-р Rosalind Wright, асистент-професор по медицина към медицинския университет Харвард, Бостън.

Екипът споделя, че стресът може да направи жените по-податливи на алергени, тъй като „клетките стават по-лесно проницаеми”, така че дори малък стрес може да доведе до реакция. Жените, чиято имунна система е „променена” от алергените, могат да предадат този си белег и на техните деца.

Изследването, което било финансирано от Националния Сърдечен, Белодробен и Кръвен Институт в САЩ, включило 315 бременни жени и техните деца. Всички от жените живели в урбанистична (напрегната) обстановка.

Майките отговорили на въпроси, чрез които учените установили нивото на стреса, на който били подложени. Финансови, семейни, медицински проблеми били сред най-често споменаваните проблеми от жените.

Когато децата били родени била взета кръвна проба от пъпната им връв.

След изравняване на данните за да компенсират фактори като възраст на майката, раса, образование, пол на новороденото, сезонът на раждането и т.н., учените установили, че негативните сфери, предизвикващи стрес, увеличават нивото на IgE в кръвта на новороденото.

„Майките, които били подложени на три или повече негативни фактори имали с 12% по-голям риск от раждане на дете с увеличено ниво на IgE”, казва ко-авторът.

Екипът съобщава, че увеличеното ниво на IgE е свързано с развитие на астма и алергии по-късно в живота, но връзката не е абсолютно ясна и развитието на заболяванията зависи и от излагането на други фактори. Учените ще проследят развитието на тези деца до 5 годишна възраст.

Д-р Ashlesha Deyal казва: „Наистина има обезпокояващи данни, че стресът по време на бременност може да повлияе на бременността по различни начини: например, ограничен растеж на новороденото. Така че има основание да се смята, че стресът може да доведе до развитие и на тези две заболявания”.

Ashleshe Deyal добавя също, че: „Това е малко проучване, което трябва да бъде потвърдено. Наистина има нужда от по-обширно изследване”.

Д-р Jennifer Appleyard, директор на центъра по имунология към болница St. John в Детройт, се съгласява: Това е интересно проучване, но не показва точната причина и ефект”.

Вижте още:


Употреба на етанол по време на бременност и кърмене

Лечение на астма по време на бременност и кърмене

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator