Начало
НачалоЗдравословно храненеНяколко отговора относно диетите
Няколко отговора относно диетите

Как да разбера дали ям прекалено много?

Един обикновен хранителен план може да ви помогне да разберете колко храна да ядете на ден. Въпреки това, много хора не са наясно за количеството. Затова е необходимо да претегляте храната докато не започнете да успявате да определяте правилната порция „на око”. За няколко седмици използвайте мерителни купички, лъжици и съдове за да измервате точното количество храна, която ядете. След известно време ще можете да определите половин купичка ориз, например, на око. Тогава може да спрете с измерванията.

Къде и как ядете също е много важно. Ако ядете докато гледате телевизия или говорите по телефона, може да приемете повече храна без да се усетите. Или може би ядете определени храни просто защото са в хладилника ви.

Повечето хора ядат повече от необходимото просто защото им е навик, а не защото са гладни. Ако спадате към този вид хора е важно да разберете коя е причината и евентуално да я елиминирате.

Ето няколко стъпки, които могат да ви помогнат да подобрите храненето си:

● Направете си хранителен дневник, който включва:
- кога сте яли
- какво сте яли
- къде сте яли
● Яжте бавно. Оставяйте вилицата си след като хапнете от храната, или поне преглъщайте хапката преди да поемете нова.
● Не яжте т.нар. „бързи” храни – от заведения за бързо хранене
● Яжте само в кухнята или всекидневната. Това може да ви помогне да не приемете голямо количество храна, гледайки телевизия
● Избягвайте „отегченото” хранен. Извършвайте други неща, които може да си отбелязвате на хладилника, вместо да ядете.

Как мога да разбера, че моята диета за отслабване е добра?

Идеята на всяка диета за отслабване е продължителният контрол на телесна маса с бавно отслабване без риск за вашето здраве. Бързото отслабване ( например от много ниско калорийни диети и диети, които забраняват приемането на определени хранителни групи) може да са опасни за здравето ви и да не доведат до продължителен резултат.

Добрата диета осигурява всички хранителни вещества и калории, от които се нуждаете – обикновено около 1,200 до 1,800 на ден. Количеството калории, от които се нуждаете зависи от дневната Ви активност. Диетата също трябва да има за цел бавно понижаване на теглото. Около половин килограм на седмица е идеално. Това се равнява на около 500 калории на ден. (Бързото отслабване може да е полезно в някои случаи, но задължително трябва да се извършва под медицински контрол. Физически упражнения също трябва да са част от всяка диета.

За да е успешна вашата диета тя трябва да ви позволява да ядете храните, които обичате. В противен случай продължителният ефект не е сигурен.

Аеробните упражнения (каране на колело, плуване, тичане, танцуване, ходене) понижават резерва на тялото от мазнини, увеличавайки кислорода в тялото. Намаляването на общото количество мазнини води до по-голяма физическа издръжливост, увеличава енргийната продължителност.

Избягвайте действия от сорта: на мястото на закуската или обяда да хапнете повечко вечерта.

Разпространените навсякъде хранителни диети могат да ви дадат насока, но диетата трябва да я настроите според своите нужди и начин на живот. Някои хора се нуждаят от много строг контрол, докато други – не.

Преди да дадете пари за да Ви се назначи диета (комерсиална или не) първо питайте каквото Ви интересува – например, дали при неуспех парите ще Ви бъдат върнати, питайте за допълнителни плащания.

Добрата хранителна диета ще ви позволи да:

● изберете храните, които да ядете
● да не ви забранява приемането на определена хранителна група
● ще ви осигури контакт с професионален екип с опит

Какво да направя ако искам да напълнея?

Ако сте с 15% или повече процента по-ниско от нормалното тегло трябва да се консултирате най-напред с лекар за да установите дали не се дължи на медицински проблем. Лекарят сигурно ще ви назначи съответна диета и ще ви посъветва да ограничите физическите си упражнения.

За да натрупате маса трябва да прибавяте около 500 до 1000 калории на ден. Също както отслабването напълняването трябва да се извършва постепенно. Лекото хапване между основното ядене може да даде резултат.

Безопасни ли са диетите?

Ако сте прекалено пълен, слабото хранене може да не е достатъчно да започнете са сваляте килограми както сте го планирали. С Вашия лекар трябва да обсъдите евентуално включване към диетата на медицинско наблюдение, ниско калорийни напитки или приемането на предписани Ви хапчета за отслабване. Тези допълнения не са подходящи за всички и се препоръчват в повечето случаи на хора, които са много пълни или имат медицински проблеми свързани с теглото. Хапчетата за отслабване могат да причинят сериозни странични ефекти и затова трябва да бъдат използвани само под медицински контрол.

Всички посочени по-горе допълнения към диетата имат кратковременни резултати и за да има продължителен ефект от отслабването трябва задължително да настъпят и промени в всекидневното хранене. Много от тези стимуланти съдържат стимуланти и/ или диуретици, които Ви карат да отделяте течностите по-бързо от обикновено. Стимулантите и диуретиците са потенциално опасни. Има връзка между някои от стимулантите и внезапната смърт; диуретиците могат да предизвикат дехидратация и сърдечна аритмия. С тези лекарства може да намалите теглото си много бързо, но със сигурност ще го качите пак отново веднага след като прекратите употребата им.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator