Начало
НачалоЗаболяванияПолово предавани болестиПолово предавани болести
Полово предавани болести

В зависимост от вида на инфекцията, която може да имате, симптомите на полово предаваните заболявания (ППЗ) варират. Ако смятате, че има опасност да се заразите с ППЗ е важно да провеждате профилактични прегледи, дори когато нямате симптоми. Много заразени хора нямат видими симптоми за точно определено заболяване. Ако сте заразен може да се стигне до усложнение, а също така да предадете инфекцията на половия си партньор. Може да предотвратите това чрез редовно провеждане на тестове.

Най-честите симптоми при жените включват:

Вагинално течение:

За какво трябва да следите?

• промяна в цвета, миризмата или количеството на вагиналната течност. Вагиналната течност нормално е безцветна или бяла.
• жълта или зелена течност със силна миризма на риба. Това може да е знак, че имате бактериална вагиноза.

Забележка: Когато и бактериалната вагиноза и гъбична инфекция са евентуално предадени по полов път, тогава не се касае за ППЗ. Индивидите обикновено не развиват тези състояния чрез полов контакт.

Трябва да се консултирате с Вашия лекар ако имате един от тези симптоми. Може да имате полово предадена инфекция, като трихомоноза, гонореа или хламидия. Освен промените във вагиналната течност тези инфекции предизвикват и болка или парене по време на уриниране.

Болки по време на уриниране (Дисурия)

За какво трябва да следите?

• болка или парене по време на уриниране – особено ако се случва на всеки един-два дни
• по-често уриниране от обикновено

Забележка: Дисурията е много често срещано заболяване при възрастните жени. Инфекциите на уринарния тракт са главната причина, но ППЗ като гонореа, хламидия и трихомоноза понякога също предизвикват дисурия. Гениталните херпеси също могат да предизвикат парене по време на уриниране, но това обикновено се получава ако имате генитална язва (раничка).

Болки по време на полов акт

За какво трябва да следите?

• болка по време или след полов акт

Жените с това заболяване може да изпитват повърхностна болка на входа на вагината или по-дълбока болка при проникването на половия член. Обикновено болката се появява изведнъж. Други симптоми са вагинално течение, кървене, парене по време на уриниране или генитални ранички.

ППЗ са много честа причина за това състояние.

Ненормално вагинално кървене

За какво трябва да следите?

•Кървене между менстуралните цикли и особено след полов акт

Гонореята и хламидията могат да причинят това кървене. Ако забележите симптоми на дисурия задължително се консултирайте с Вашия лекар.

Забележка: Съществуват много други причини, които предизвикват вагиналното кървене ( хормоналните контрацептиви като Depo-Provera, менстуралните промени, бременност, рак, травми ).

Често срещани симптоми при мъжете

Течение през пениса/болезнено уриниране (Дисурия)

За какво трябва да следите:

• прозрачна течност от уретрата
• болка и парене по време на уриниране
• по-често уриниране от обикновено

Може да имате евентуално ППЗ като горонея, хламидия или трихомоноза. Гениталните херпеси също могат да причинят болка или парене по време на уриниране, но това обикновено се получава ако имате генитални ранички (язвички).

Чести симптоми при мъжете и жените

Генитални язвички

За какво трябва да следите?

• ранички или малки мехурчета в гениталната област

Вирусът на herpes simplex е най-честата причина за поява на такива ранички. Още повече – ако имате имате такива ранички, то рискът от заразяване с вируса на HIV е много голям. Друг причинител е сифилиса.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator