Начало
НачалоНашето здравеАлкохолизъм - диагноза, лечение, превенция
Алкохолизъм - диагноза, лечение, превенция 08 май 2008

Алкохолизмът (алкохолната зависимост) е най-тежката форма на алкохолните проблеми. Алкохолизмът не се определя от количеството алкохол, което човек употребява на ден, а по-скоро се определя от начина, по който тялото на човек реагира на алкохола, а също така и от начина на мислене и поведение на него/нея след като пие.

Хората с алкохолна зависимост:

→ развиват търпимост (към алкохола) – те се нуждаят от все по-голямо количество алкохол за да изпитат същия ефект. Те също така могат да пият повече от останалите хора и то без да се напият.
→ развиват абстинентни симптоми – ако те престанат да пият, могат да започнат да чувстват тревожност, да се потят, развиват тремор (треперене), имат проблем със съня, гадене или повръщане, а в някои случаи – халюцинации.
→ искат да спрат да пият, но не могат
→ губят контрол върху количеството алкохол, което употребяват
→ обръщат по-малко внимание на останалите дейности в живота си
→ игнорират проблемите

Алкохолиците стават зависими  физически, психически и емоционално. Мозъкът се адаптира към действието на алкохола и настъпват постоянни промени. Когато приемането на алкохол спре изведнъж, привикналата вътрешна среда на тялото се променя драстично, причинявайки абстинентните симптоми.

Алкохолизмът може да се предизвика от различни проблеми – психологически, социални, икономически, а дори и медицински. Алкохолната зависимост може да увеличи риска от развитие на депресия (както и да доведе до самоубийство), а също така играе роля и в извършване на тежки престъпления, включително до убийства и домашно насилие. Може да доведе до транспортни произшествия. Алкохолизмът също така може да доведе до небезопасно полово поведение, довеждащо до забременяване или до предаване/заразяване с полово предавано заболяване.

Алкохолната зависимост увеличава риска от развитие на заболяване на черния дроб (хепатит,цироза), сърцето, развитие на язва, увреждане на мозъка (инсулт) или други здравословни проблеми. Алкохолизмът по време на бременност може да доведе до развитие в плода на фетален алкохолен синдром, състояние, при което новороденото се ражда с много ниско тегло, лицеви нарушения, сърдечни пороци и умствена изостаналост.

Алкохолните проблеми са базирани както на биологична основа, така и на обществена. Хората, в чието родословно дърво има алкохолици, имат по-висок риск от развитие на това заболяване. Например – ако родителят е алкохолно зависим, детето има четири пъти по-висок риск от пристрастяване към алкохола. Това частично се дължи на наследствени гени, които увеличават уязвимостта.

Влиянието на околната среда също е от значение. Човек може да прибегне до алкохола в стремежа си да намали стреса. Понякога алкохолът се употребява за да „блокира” чувство на депресия или тревожност. Семейната и приятелска подкрепа могат да намалят риска.

Симптоми

Алкохолната зависимост може да включва всеки от посочените симптоми или поведение:

• проблеми в работата или финансови проблеми, причинени от пиенето
• липса на апетит
• липса на грижа върху външния си вид
• причерняване
• шофиране в пияно състояние
• самонараняване или нараняване на друг човек по време на интоксикацията
• криене на бутилки с алкохол, в стремеж да се скрият доказателствата за алкохолизма
• промяна в поведението

Тъй като голям процент от алкохолните напитки са токсични за сърдечносъдовата система, гастроинтестиналната (стомахът и червата), нервната система, алкохолизмът също така може да доведе и до физически проблеми:

• сутрешно гадене
• отслабване
• коремни болки или диария
• зачервявания по лицето и дланите
• изтръпване в ръцете и краката, слабост
• необичайни чести травми, причинени главно от падания

За да разберете дали някой има проблем с алкохола, Националният институт по алкохолна злоупотреба и алкохолизъм препоръчва да се направи следния тест:

• Тревожите ли се за това, че трябва да спрете или да намалите количеството алкохол, което приемате?
• Дразните ли се от това, че другите ви критикуват по отношение на алкохола?
• Чувствате ли се виновен, затова че пиете?
• Имате ли нужда от сутрешно „събуждащо” питие за да успокоите нервите си?

Ако отговорите с „да” на поне един от тези въпроси значи имате проблем с алкохола. Ако отговорите на повече от един с „да” значи проблемът е сериозен.

Диагноза

Вашият лекар може да използва горепосочения тест или да Ви зададе други въпроси за да оцени алкохолните проблеми. Той или тя също така ще попита за някакви алкохол-зависещи проблеми, които може да сте имали на работа, вкъщи или със закона – например участие в побоища или шофиране в пиян.о състояние Също така може да Ви попита за физически проблеми.

Продължителност

За повечето хора, които са алкохолно зависими, първият проблем обикновено се появява между 20 до 40 годишна възраст. Нелекувано, заболяването се влошава с времето. Около 30% от хората с алкохолна зависимост се лекуват, въздържайки се от алкохола. Заболяването може да бъде фатално – около 100,000 смъртни случая в САЩ се дължат на това заболяване.

Превенция

Няма ясен начин за предпазване от алкохолизма. Силната семейна подкрепа и сериозните връзки (приятелства) могат да помогнат.

Лечение

Малък процент от алкохолиците могат да овладеят алкохолизма си, тъй като веднъж след като загубите контрол върху алкохола е много трудно да го възстановите. Обикновено лечението се състои в прекратяване употребата на алкохол.

Първата стъпка е разпознаването на проблема. Веднъж след като се убедите, че сте пристрастен към алкохола и сте потърсили лекарска помощ идва наред втората стъпка.

Втората стъпка се състои в спиране употребата на алкохол и започване на лечение за предпазване от опасните абстинентни симптоми. Процесът се нарича детоксификация или накратко – детокс. В зависимост от симптомите Ви, това може да не наложи постъпването Ви в болница. По време на детокса вашият лекар ще Ви предпише лекарства (бензодиазепини) за да намали абстинентните симптоми.

След това ще ви бъдат предписани лекарства за понижаване на „жаждата” към алкохола. Такива са naltreoxone (ReVia) и acamprosate (Campral). Алтернативно понякога се предписва и disulfiram (Antabuse, Esperal). Последното лекарство не намалява желанието, но действието му се състои в това, че при употреба с алкохол предизвиква повръщане.

След детоксификацията повечето алкохолици се нуждаят от някаква форма на възстановителна програма, която показва на пациента нови методи за справяне със стреса, без да е необходима употреба на алкохол. Психотерапията също може да помогне в преодоляване на стреса и другите причини, довели до алкохолизъм.

www.doctorbg.com




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator