Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесЛумбалните колани са неефективни
Лумбалните колани са неефективни

Подсилването в ниската част на гърба чрез колани може би не е много ефективно при превенцията или третирането на болката, открива ново проучване.

Много хора с хронична болка ниско в гърба или кръста използват широки колани, наречени лумбални. Те помагат при извършването на тежки физически упражнения (повдигане на тежести) или други физически задачи, нараняващи кръста. Някои работници също използват такива колани в стремежа си да предотвратят травми повреме на работа.

В новото проучване холандски учени откриват, анализирайки данните за повече от 15,000 души, че няма точни доказателства, че тази лумбална подкрепа (кръстцова подкрепа) е наистина ефективна.

Когато става въпрос за избягване на болката в гърба, използването на такива колани е по-неефективно отколкото усъвършенстването на точната техника на вдигането на тежестта. Всъщност учените имат разногласия дали използването на такива колани има някакво значение или не.

"Препоръчваме на хората, занимаващи се с такива упражнения, както и на всички работници, подложени на такъв "стрес", да не използват такива колани за превенция или лечение на болката в гърба и кръста".

"Има по-нови доказателства, че лумбалната подкрепа не помага в превенцията на болката. Още повече - по-добре не предприемайте никакви мерки, а също така усъвършенствайте техниката си", обяснява д-р Duijvenbodе - фитнес инструктор.

Трудно е да се направят точни заключения дали използването на такива колани има положителна роля тъй като проблемът има различни страни. Учените от изследването включили хора на вързаст между 18 до 65 години със "не специфична" болка в гърба, т.е. не предизвикана от атртит или остеопороза. Учените не намерили никакви плюсове при използването на помощни средства при мускулната тренировка.

Следващи проучвания ще имат за цел да установят дали използването на лумбалните колани има различен ефект при хора с новопоявила се и с такива с продължаваща месеци наред болка.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator