Начало
НачалоЗдравни новиниНиските нива на витамин D и високият CRP са свързани с по-лоша функция при пациенти със сърдечна недостатъчност
Ниските нива на витамин D и високият CRP са свързани с по-лоша функция при пациенти със сърдечна недостатъчност 29 април 2008

Ниските нива на витамин D и високите такива на C-реактивния протеин са свързани с по-лош аеробен капацитет и отслабени физически способности при възрастни пациенти със сърдечна недостатъчност. Това сочи проучване, публикувано в Journal of the American Geriatric Society.

Неврохормоните, анаболитните и катаболитни хормони и възпалителните медиатори допринасят за функционалното отслабване при пациентите със СН. Факторите, които повлияват мускулната сила са тестостеронът, дехидропепиандростерон сулфатът (DHEAS), кортизолът, витамин D и възпалителните маркери - високочувствителният C-реактивен (hsCRP) протеин и IL-6.

Авторите на проучането изследвали физическите способности на 60 пациенти с фракция на изтласкване под 40%. 43 от участниците били мъже (средна възраст 77 години), а 17 - жени (средна възраст 78-години). Средната фракция на изтласкване била 29%. Били измерени дистанцията, извървяна за 6 минути, и слабостта (по определена скала).

Били наблюдавани следните зависимости: изминатото разстояние за 6 минути било по дълго при по-високи нива на витамин D, по-ниско кортизол/DHEAS отношение и по-ниски нива на hsCRP и IL-6. Не била открита връзка с процентът свободен тестостерон или DHEAS. По-голяма слабост се наблюдавала при пациенти с висок hsCRP и IL-6 и ниски нива на витамин D.

След анализ на резултатите било установено, че възрастта, полът, витамин D и hsCRP са независимо свързани с дистанцията, измината за 6 минути, а възрастта, нивата на витамин D и hsCRP са предиктивни за степента на слабост при пациенти със СН.

Авторите отбелязват, че мероприятията за покачване на витамин D и понижаване на CRP при пациенти със СН са възможно, но не е ясно дали терапията с витамин D би повлияла сърдечната недостатъчност. Ако се докаже, че витаминът подобрява физическите способности и модулира възпалителните реакции, то тогава той би бил атрактивна терапия при пациенти със СН.

Вижте още:

Вентилацията с позитивно налягане понижава смъртността, морбидността при пациенти със сърдечна недостатъчност и сънна апнея

Гликемичният статус по време на хоспитализацията до голяма степен повлиява преживяемостта след остра сърдечна недостатъчност.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator