Начало
НачалоСексуално здравеКонтрацептивите от трето поколение увеличават риска от увреждане на сърцето
Контрацептивите от трето поколение увеличават риска от увреждане на сърцето 21 април 2008

При младите, здрави, с нормално телесно тегло жени, използването на по-новите „трето поколение” орални контрацептиви, може да доведе до увеличение нивото на възпалителен протеин, който увеличава риска от заболяване на сърцето. Протеинът е известен като C-свързващ протеин (CRP).

Както второто, така и третото поколение, лекарствата за контрол на бременността съдържат форма на естроген, наречена етинилестрадиол, свързан с друг хормон – прогестин. Разликите между двете поколения лекарства е, че съдържат различен тип прогестин. По-новите контрацептиви съдържат или desogestrel или gestodene, а по-старите съдържат или levenorgestrel, или norgestrel.

Третото поколение контрацептиви, съдържащи desogestrel или gestodene, били създадени за да се намали вредният ефект върху сърдечно-съдовата система.

Въпреки това, сведенията показват, че тези препарати не намаляват, а дори увеличават риска от сърдечни заболявания, в сравнение с второто поколение.

За да изследват по-задълбочено, екипът на Cauci измерил нивото на CRP, хомоцистеин – протеин свързан с заболяванията на сърцето – и липидите при 77 жени, използващи трето поколение орални контрацептиви и 200 жени на същата възраст, които не били ползвали оралните "лекарства".

Нивата на CRP, съответстващи на висок риск от сърдечно-съдово заболяване, били значително по-високи при първата група в сравнение с втората ( 27.3% срещу 8.5%).

Още повече, нивото на протеинът, което съответства на среден риск от същото заболяване, се установява при 32.5% от първата група и 11% от втората.

„Нашето проучване показва, че млади, здрави жени, използващи орални контрацептиви, имат повишена концентрация на CRP и по-този начин са потенциално застрашени от висок риск от кардио-васкуларно заболяване”, екипът на Cauci’s пише в протокола.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator