Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияРозацея
Розацея

Розацеята е заболяване на кожата, причиняващо червени ленти по носа, бузите и челото. Появяват се и червени пъпки. Болестта е наричана още “старческо акне”, защото се появяват и гнойни пъпки. Може да причини раздразнение и зачервяване на очите. Контролът на състоянието се извършва с лекарствени препарати и избягване на дразнителите. Ако не се приемат мерки, болестта се влошава и по кожата остават трайни белези.

Причината за поява на розацея все още е неизвестна. Според някои причината са микроскопични бактерии. Според други на някои хора кръвоносните съдове на лицето са доста чувствителни. Гнойните пъпки се появяват заради дразнителите. Това са: интензивни упражнения, кафе, горещина, пикантна храна, рязка смяна на температурата и др.

Симптомите на болестта са: зачервяване, парене на лицето, поява на пъпки. При някои пациенти зачервяването може да трае и дни. Може да се разпространи по ушите, гърба и деколтето. Ако не се вземат необходимите мерки, се появяват и гнойни пъпки по лицето, които се разпространяват. Доста често кожата се усеща  суха и изгоряла. Болестта може да придаде на носа доста обемиста форма. Без нужното лечение може да засегне и очите.

Болестта се ограничава, като се идентифицират дразнителите. При всеки пациент дразнителите са различни. Ако се забележи изостряне на чувствителността при определени вещества, храни и т.н., то трябва да започнете да ги избягвате. Лекарите предписват локални или орални антибиотици за лечение на пъпките. При няко хора се наблюдават странични ефекти, като състоянието се влошава.

Болестта не може да се излекува. До този момент не е намерен лек за болестта. Може единствено да избягвате дразнителите, като по този начин болния не се влошава.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator