Начало
НачалоЗдравни новиниДислипидемията е свързана с по-голяма преживяемост при пациентите с амитрофична латерална склероза
Дислипидемията е свързана с по-голяма преживяемост при пациентите с амитрофична латерална склероза 15 април 2008

Хиперлипидемията е често срещана и може би е клинично значим прогностичен фактор за преживяемостта при пациенти с амиотрофична латерална склероза, сочи френско проучване.

Според главния автор на проучването д-р Vincent Meininger повечето пациенти с АЛС имат хиперлипидемичен профил, като преживяемостта е по-голяма при повишено LDL/HDL съотношение. LDL и HDL поотделно нямат връзка с преживяемостта

Meininger достигнал до това заключение, след като заедно с колеги изследвал кръвни проби от 369 пациенти с АЛС и 286 здрави индивиди. Хиперлипидемията била два пъти по-честа при пациентите с АЛС.

Френските лекари извършили пост мортем изследване на черния дроб на 59 АЛС пациенти и 16 пациенти с болест на Паркинсон. Честотата на чернодробната стеатоза била сходна и при двете групи, но лезиите при АЛС групата били значително по-големи.

Било установено, АЛС пациентите с ниско LDL/HDL съотношение имат 35% повишен риск от смърт. Средната преживяемост на пациентите с най-високо съотношение била 49,2 месеца, докато при тези с най-ниско съотношение тя била 36, 7 месеца.

Клиничното значение на тези резултати не е ясно, но проучването повдига въпроса за прилагането на високомазнинна диета и ограничаването на холестерол-понижаващите медикаменти, главно статини.

Вижте още:


Няма ясна връзка между диетите и амиотрофичната латерална склероза


Миноциклинът е вреден при пациенти с амиотропна латерална склероза

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator