Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесIbuprofen и Acetaminophen ускоряват натрупването на мускулна маса при силови тренировки.
Ibuprofen и Acetaminophen ускоряват натрупването на мускулна маса при силови тренировки.

При проучване, включващо здрави доброволци, практикуващи силови упражнения в продължение на 3 месеца, приемането на дневни препоръчителни дози ibuprofen или acetaminophen довело до значително увеличаване на мускулната маса в сравнение с плацебо.

Според авторите на проучването хроничният прием на ibuprofen и acetaminophen по време на резистивни тренировки води до интрамускулни промени, които подобряват метаболитния отговор към повишеното натоварване. Това води до допълнителна мускулна хипертрофия и повишаване на мускулната сила.

По време на проучването 36 мъже и жени на възраст между 60 и 78 години били рандомизирани на ibuprofen, acetaminophen или placebo в дози, препоръчвани за хронично приложение на тези болкоуспокоителни. В продължение на 12 месеца участниците извършвали 15-20-минутни натоварвания на квадрицепса 3 пъти седмично. Прилаганите дневни дози били съотв. 1200 mg ibuprofen и 4000 mg acetaminophen.

И при трите групи се наблюдавало повишение в обема и силата на квадрицепса, но то било значително по-слабо от ibuprofen и acetaminophen групите. Мускулният обем се увеличил с 11% в ibuprofen групата и 13% в acetaminophen групата. За сравнение - при плацебо групата процентът бил 9. Повишението на мускулната сила било съотв. 30%, 28% и 23%.

Резултатите от проучването са някак изненадващи, след като предишно проучване след измерване на протеинната синтеза в мускула показа, че ibuprofen и acetaminophen, блокирайки циклооксигеназата, имат негативно влияние.

В момента учените изследват биопсиите, взети от участниците в началото и края на проучването, с цел да се установи метаболитният механизъм, обуславящ положителния ефект на ibuprofen и acetaminophen по време на силова тренировка.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator