Начало
НачалоЗдравни новиниНяма ясна връзка между диетите и амиотрофичната латерална склероза
Няма ясна връзка между диетите и амиотрофичната латерална склероза 01 април 2008

Въпреки някои данни, че диетите играят роля в откриването на АЛС, ново проучване опровергава досегашното схващане и разкрива, че няма ясна връзка между определи храни и смъртоносното нервно заболяване – амиотрофична латерална склероза (АЛС).

АЛС е нелечимо заболяване на нервната система, което разрушава клетките, отговорни за волевите движения. АЛС понякога се нарича заболяването на Lou Gehrig - по името на известния бейзболен играч, починал от него.

Заболяването обикновено поразява хора между 40 и 60 годишна възраст, като е по-често срещано при мъжете. За съжаление няма много данни за факторите, които го предизвикват.

Няколко учени намерили връзка между диетите и АЛС, като всички от тях фокусирали вниманието си върху специфични храни.

Според някои фибрите, мазнините и витамин Е намалявали риска от АЛС. Според други - наднорменото тегло и аминокиселината глутамат са рисков фактор за заболяването.

В новото проучване, публикувано в журнал Epidemiology, д-р Natalia Morozova и Harvard School of Public Health в Бостън търсели връзка между АЛС и определени храни.

Екипът използвал информацията за повече от 1 млн. американски мъже и жени, включени в програмата “Cancer Prevention Study II” през 1982 г.. В началото участниците отговаряли на въпроси за техния начин на хранене, хобита, пушене и други фактори, свързани с тяхното здраве.

До края на 2002 година 862 от тях починали от АЛС. Като цяло, изследователите се сдобили с малко данни за ясна връзка между кои да е от наблюдаваните храни и риска от АЛС. Единственото изключение било пилешкото месо, за което било установено, че понижава риска за развитие на това заболяване на нервната система.

Получените резултати били неочаквани.Според експерти повече изследвания са необходими за да се определи дали наистина съществува връзка между храните и риска от АЛС.

Главният недостатък на проучването, според изследователите, е ограниченият брой обхванати храни.

Вижте още:

Миноциклинът е вреден при пациенти с амиотропна латерална склероза

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator