Начало
НачалоБременност и ражданеХранителни проблеми по време на бременността
Хранителни проблеми по време на бременността 01 април 2008

Храненето на бременната жена трябва да е съобразено с нейната енергийна хомеостаза, така че да се осигури правилното развитие на плода. Основният принцип е да се достигне до раждане около термина на дете с достигнато нормално тегло без поява на усложнения при майката като затлъстяване, остеомалация, токсемия на бременността и други. По отношение на храненето има две фази: до двадесетата седмица, когато зародишът е с малко тегло, и след това, когато вече се развива фетyс, за който е важно развитието на достатъчно тегло и  добре нарастнала плацента.

Често периодът на бремеността е съпроводен с някои гастроинтестинални проблеми. Това най често са повръщане, диспептични оплаквания и дори булимия в някои случаи.

Гадене и сутрешно повръщане


Те са чести в началото на бременността. Все още е спорен произходът им. Не съществува специфично лечение на тези проблеми. Интензивността може евентуално да се контролира от по-често хранене на 2 или 3ч. Само в изключителни случаи може да се съпровожда с дехидратация, кетоза или хипернатриемия и хемоконцентрация, заедно с функционална бъбречна недостатъчност.

Констипацията

Констипацията е често срещана. Тя не се нуждае от сецифично лечение. Правилната адаптация на храненето често е достатъчна. Тя се състои в увеличение на консумираните зеленчуци и фибри и консумацията на поне два или три пресни плода. Други лаксативни средства - като овесени ядки, сyхи плодове, компот от ябълки или сок от грозде, по-скоро внасят допълнителна и ненужна калоричност на дневното хранене. И обратното, консумацията на диетични продукти от соя или на сухи зеленчуци не е препоръчителна поради дразнещия ефект, които притежават.

Диспептичен синдром

Пирозис, подуването на корема, бавното храносмилане, проявите на диария и на констипация са чести проблеми на бременността. Разделното хранене и стриктното спазване на часовете на хранене, натурално приготвените ястия, и намаленото количество на продукти, носещи много дразнещи фибри - като зеле, са факторите, за които се смята, че причиняват тези проблеми. Това важи и за консумацията на вода по време на хранене. И обратно, една настъргана ябълка, намалението на порциона хляб и нишестени продукти ( с изключение на ориза ), и свежите зелени зеленчуци са фактори за регулацията на чревния пасаж.

Булимия

Чувството за глад е силно изострено по време на бременност. То има психологичен произход. Може да доведе до развитието на булимия и на затлъстяване. Няколко действия могат да предпазят от развитието на тези проблеми. Едното от тях е продължителното предъвкване на храната, както и дъвченето на дъвка. Може да се пие по чаша вода всеки път при усещането на чувство на глад  заедно с малко парче аспартам. Препоръчва се консумацията на зеленчуци, богати на вода, като зелените листни зеленчуци. Консумацията на плодове в тези случаи изисква повишено внимание.

 www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator