Начало
НачалоНашето здравеВидове алергии
Видове алергии 28 март 2008

Алергиите могат да бъдат групирани по произхода на симптомите и биват:

⇒ анафилаксия
⇒ респираторни алергии - напр. алергичен ринит (вкл. сенна хрема и сезонните алергии към полени) и астма
⇒ кожни алергии - уртикария, екзема, атопичен дерматит и контактен дерматит.

Според алергена, който провокира симптомите, алергиите се разделят на:

⇒ хранителни алергии
⇒ лекарствени алергии
⇒ алергии към отровата на насекоми
⇒ алергии към фактори на околната среда (полени, прах, животинска козина и др.)


Анафилаксия
Анафилаксията е драматично и опасно състояние, при което имунната система реагира свръх остро към някои алергени. Внезапните промени в имунната система засягат нервната и сърдечно-съдовата системи, както и механизма на дишането. При анафилактичния шок се наблюдава рязко спадане на кръвното налягане, може да има оток на езика и гърлото, който да засегне дишането. Анафилаксията може да доведе до смърт, ако не се предприемат фармкотерапевтични мерки - най-често адреналин, но напоследък се предлага и употребата на вазопресин като вариант. За щастие не са много алергените, които могат да предизвикат толкова тежки и опасни алергични реакции; малко са и хората, които реагират на алергените с анафилаксия.

Алергени, които могат да предизвикат анафилаксия към предразположени хора са:

• някои антибиотици (пеницилини, цефалоспорини, сяро-съдържащи антибиотици)
• инжекционни анестетици
• боите, използвани при радиологичните изследвания
• отровата най-вече на някои насекоми
• фъстъци
• яйца
• миди и други мекотели
• латекс

Ако след досег с изброените алергени се развие някаква лека или умерена алергична реакция (уртикария, обрив), от изключителна важност е да се избягва повторен досег.

Научете се да познавате следните обезпокояващи признаци и симптоми на анафилаксията. Един или два от тези симптоми могат да възникнат и при други състояния, но когато се появят внезапно, в комбинация или след досег с вероятен алерген, трябва да се обадите на вашия личен лекар или тел. 150 незабавно.

Някои от тези симптоми включват:
• затруднено дишане и хрипове
• сърбящ обрив/уртикария по цялото тяло
• подуване на устните, езика или очите
• учестена сърдечна дейност
• замаяност
• гадене, повръщане или абдоминална болка
• подуване на гърлото и чувство сякаш гърлото се затваря.

На пазара се продават специални инжекции, които всеки човек с анафилактичен шок или негови приятели и роднини могат лесно да инжектират. Те съдържат адреналин.

Респираторни алергии
Симптомите на респираторните алергии произхождат от носа, синусите, гърлото и белите дробове.

Алергичен ринит

Алергичният ринит е възпаление на носа, съпроводено с подуване, секреция и сърбеж в носа и синусите. Много хора използват термините "сенна хрема" и "сезонни алергии", описвайки алергичния ринит. Алергичният ринит е следствие на вдишани алергени - прах, пръст, полени, котешки или кучешки косми, както и протеини, намиращи се в слюнката и екскрементите на хлебарките.

Въздухоносните алергени навлизат в очите, носа и гърлото, където се свързват с IgE антитела. Антителата се свързват с мастоцитите, което води до тяхната дегранулация и отделянето на хистамин в околната тъкан. Хистаминът предизвиква възпаление, локален оток, сърбеж, кихане, мукозна продукция в носа. Очните симптоми включват сърбене, парене, зачервяване и сълзенe.

Най-честите симптоми на алергичния ринит са:

• течащ нос
• конгестия
• зачервяване, сърбеж и сълзене на очите
• кихане
• възпалено гърло
• кожни сърбежи

Сезонната форма на алергичния ринит се наблюдава най-често през пролетта, лятото или есента. Някои хора имат симптоми през един, два или три сезона. Сезонът зависи от това през кое време от годината определено растение отделя продукт, към който даден човек е алергичен. Алергиите към животински пух, прах и хлебарки са по-чести през зимата, когато човек по-често е вкъщи.

Лечението се фокусира върху контрола на симптомите чрез успокояването на възпалението и блокирането на освобождаването и ефектите на хистамина. Може да избегнете потенциалните странични ефекти на оралните медикаменти, като използвате топикални форми за носа и очите - напр. назални спрейове и очни капки. Най-ефективният начин да предотвратите алергиите, е да избягвате алергена, който ги предизвиква.

Астма

Астмата е хронично състояние, включващо епизоди на възпаление и стесняване на дихателните пътища, водещи до затруднения в дишането. Възпалението и дихателната констрикция могат да се влошат след експозицията на алергени като полени, животински пух, прах, хлебарки. Влошаване на астмата може да се наблюдава по време на физическо натоварване, при студ, гастро-езофагеален рефлукс, силни емоционални възбуди. Цигареният дим и дразнещите химикали също могат да тригерират пристъп.

Хората с всякакъв вид алергии трябва да знаят как да различат симптомите на астма, тъй като астмата и другите алергии често се манифестират заедно:

Симптомите на астма са:

• задух по време на физическа активност
• задух с хрипове и свиркане (музикален звук в дихателните пътища по време на дишане
• хрипове и свиркане
• най-често суха, продължителна кашлица - без мукусен или гноен секрет
• стягане в гърдите, особено при кашляне или дълбоко вдишване
• нарушение на съня поради затрудненото дишане и хриповете.

Ако наблюдавате тези симптоми, обадете се на вашия личен лекар, тъй като астмата изисква продължително лекарско наблюдение и лечение. В терапията на астма се използват:

Инхалери (инхалатори) - отварят дихателните пътища и контролират възпалението. Инхалаторите са основната стратегия при лечението на астма. Някои често прилагани агенти са: albuterol, salmeterol, fluticasone, beclomethasone, cromolyn, и др. Оралните медикаменти като prednisone, zafirlukast и theophylline могат да се използват в комбинация с инхалерите. Ако астмата се съпровожда с алергичен ринит и синуит, може да се назначи лечение с антихистамини и назални спрейове. Антихистамините трябва да използват с повишено внимание, тъй като намаляват влагата в дихателните пътища и водят до сгъстяване на мукуса.

Важен аспект в контрола на астмата е избягването на алергените, тъй като често тригерират (причиняват) астматични пристъпи.

Кожни алергии

Уртикария

Уртикарията се среща при различни видове алергични реакции. Някои хора имат повтарящи се епизоди и никога не откриват кой алерген ги причинява. Уртикарията е специфичен вид обрив, който често е изключително сърбящ. Могат да се наблюдават малки подутини или подобни на ухапване от комар пъпчици. Засегнатите кожни области могат да се разширят с прогресирането на алергичната реакция. Освобождаването на хистамин предизвиква уртикария и колкото повече хистамин се освобождава, толкова по-тежка е уртикарията.

Лечението на уртикария е еднакво независимо от причината. Най-често се прилагат антихистамини. Използват се и кортикостероиди, които потискат имунния отговор. В някои случаи уртикарията е свързана не с алергия, а с инфекция, проблеми с щитовидната жлеза, лупус, хепатит и заболявания, засягащи кръвоносните съдове (при тези случаи уртикарията рядко е единственият симптом)

Екзема и атопичен дерматит

Екземата е кожен обрив, характеризиращ се с възпалена, удебелена и зачервена кожа. Много често се наблюдават области със суха и лющеща се кожа. Някои форми на екземата се презентират с възпалени червени петна, от които понякога се отделя бистра течност. Причините може да са както алергични, така и неалергични.

Важно е да се установи дали екземата е свързана с алергия, тъй като от това зависи лечението на обрива. Ако причината е алергична, най-често се назначават антихистамини. Те облекчават сърбежа и намаляват чесането, а по-малкото чесане означава по-малко отделяне на хистамин. Често алергичната екзема налага използването на топикални кортикостероиди за облекчаване на възпалението.

"Атопичен дерматит" и "атопия" са термини, използвани, когато екземният обрив се свързва с алергия. Най-често алергичният тригер не е идентифициран, но се наблюдават и други симптоми, подсказващи алергия - напр. алергичен ринит. При някои деца с атопичен дерматит се наблюдават червени или виолетови, сърбящи петна, най-често в областта на лицето, врата или ръцете. Децата с атопичен дерматит често имат фамилна история за алергии или екзема. При тях може да се наблюдават хранителни алергии към яйца, мляко, фъстъци, соя, риба и др; може да има и алергичен ринит или астма.

С течение на възрастта симптомите на атопичния дерматит обикновено намаляват и могат да се ограничат само в една област от тяалото като ръце, врат, задколянна, лакътна ямка. При някои хора няма обриви в зряла възраст.

Сухата и увредена кожа при хора с екзема води до по-активен обрив. Възможно е здравата кожа да помага в превенцията на екзема, като пречи на алергените и веществата, дразнещи кожата, да проникнат в нея. Превенцията на сухата кожа е главната стратегия за контрол на екземата. Най-добре е да избягват прекалено горещите бани, изсушаващите сапуни и лосиони (последните често съдържат алкохол, който изсушава кожата. Добър ефект имат лубрикиращите кремове, които не са на алкохолна или водна основа.

Много често екземата налага употребата на кортикостероидни. В тежки случаи могат да бъдат изписани други потентни противовъзпалителни препарати. Антихистамините намаляват сърбежа, но ефектът им върху обрива не е доказан.

Контактен дерматит.

Контактният дерматит е обрив на кожата, който е резултат от контакт между кожата и алерген. Най-честите алергени са: отровен бръшлян, отровен дъб, отровна смрадлика, никел, кобалт, неомицин, латекс.

При контактния дерматит може да се наблюдава силен сърбеж, зачервяване и подуване. Може да се образуват мехурчета, които при спукване отделят бистра течност. Контактният дерматит се развива ден-два след досега с алергена. Той не е резултат на бърз имунен отговор, както е при уртикарията.

Ако развиете контактен дерматит, помислете си за възможните алергени, с които сте има досег последните два-три дни, а не само в деня, когато се появил обривът. След като установите причината, най-добрият начин за облекчаване на симптомите е да ограничите повторен досег.

Лечението на контактния дерматит изисква прилагането на кортикостероидни унгвенти, а ако са засегнати обширни области - орален преднизон. Антихистамините намаляват сърбежа, но както при екземата не оказват съществено влияние върху обрива.

Хранителни алергии
Истинските хранителни алергии засягат само 1% от възрастното население, 8% от децата в предучилищна възраст и 2% от новородените и юношите. Хранителният интолеранс е различно състояние от хранителната алергия и доста по-чест.

Хранителните алергии се манифестират най-често със симптоми от гастроинтестиналния тракт - гадене, диария и абдоминална болка. Примери за хранителна нетолерантност са: непоносимостта към лактоза и чувствителността към кофеин. Тъй като хранителната нетолерантност не засяга имунната система, то тя не е потенциално живото-застрашаващо състояние като хранителната алергия. Хранителните алергии могат да доведат до анафилактичен шок.

Гастроенетритът и хранителното отравяне са друг вид реакция към храната, която понякога се бърка с хранителна алергия. Тези реакции се предизвикват от токсини или микроорганизми. Обикновено това са единични инциденти.

Най-честите причинители на хранителни алергии са: краве мляко (при новородени), яйца, житни продукти, фъстъци, соя, някои ядки, риба и мекотели (миди и др.). Симптомите на хранителната алергия се появяват няколко минути до част след приемането на алергена. Някои от тях са:

• щипене и смъдене по устните
• кожен сърбеж или обрив (най-често уртикария)
• гадене и повръщане
• диария

По-тежки симптоми са: задух с хрипове и свиркане, замаяност, припадъци, анафилаксия

Някои хранителни алергии изчезват с възрастта. Пример за това е алергията към краве мляко при новородени. Алергиите към фъстъци, риба и миди обикновено персистират цял живот. Всички деца с алергии, които прекарват значително време без родителски надзор, трябва да бъдат обучени кои храни трябва да се избягват и как да се действа при поява на симптоми.

Лекарствени алергии
Всички странични лекарствени реакции са от особено значение, независимо дали става въпрос за алергична реакция или не. Въпреки това алергичните реакции към медикаменти могат да доведа то сериозна, живото-застрашаваща анафилаксия при следващо излагане. Някои видове лекарства са по-често свързани с развитието на анафилактичен шок. Това са: пеницилини, цефалоспорини и сяро-съдържащи медикаменти. Трябва да се направи разлика между алергията към лекарствата и някои странични ефекти, описвани често в листовките - например обрив или подуване на гърлото. Ако ви се случи да имате такъв страничен ефект, то той може да се наблюдава и при следващ прием, обаче страничните ефекти без алергични симптоми не ви правят поддатливи на анафилаския.

Когато вашият лекар ви попита за някакви проблеми, свързани с употребата на медикамент, бъдете изключително подробни в симптомите, които сте имали след приема на лекарството. Обрив, оток на гърлото, проблеми с дишането или преглъщането и анафилаксия са състояния, индикиращи лекарствена алергия

Алергии към насекоми
Някои хора са алергични към отровата на някои насекоми. Отровата на пчели, оси и стършели може да предизвика анафилаксия, докато алергичните реакции при ухапване от комари например са по-леки.

Дори и хората, които не са алергични към отровата на насекомите, може да забележат обрив, подуване и зачервяване на мястото на ухапване. Подуването може да бъде драматично, особено ако е в областта на ръцете или лицето. Обширната локална реакция сама по себе си не е признак на алергична реакция, но може да означава, че сте имали експозиция на голямо количество отрова и че е вероятно при следващо ухапване да развиете алергична реакция. При алергични реакции могат да се наблюдават сърбеж и уртикария по цялото тяло. При симптоми на анафилаксия се налага намесата на спешна медицинска помощ - особено при наличие на оток на ларинкса, замаяност, затруднения в дишането.

Смъртните случаи след ухапване от насекомо са редки но въпреки това се случват. Продължителният оток и зачервяване в областта на ухапването може да са признаци на инфекция и трябва да бъдат изследвани от лекар. Инфекциите са по-болезнени отколкото сърбящи, често има загнояване около жилото; може да има и треска.

Ако се появят червени ивици около мястото на ухапване, е възможно да имате сериозна инфекция, разпространяваща се бързо, затова е нужно възможно най-бързо да потърсите лекарска помощ.

Алергии, причинени от фактори на околната среда.
Това са алергии към полени, прах, пръст, животинска козина и др. Най-честите реакции към тези алергени са алергичният ринит, астмата и атопичният дерматит. Фактът, че тези алергии се причиняват от фактори на околната реда, говори сам по себе си за необходимостта за ограничаване на досега с тези фактори с цел ограничаване на симптомите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator