Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияЯзва (лечение язвена болест, кървяща язва, язва)
Язва (лечение язвена болест, кървяща язва, язва)

Болните се оплаква от болка в горната част на корема около пъпа. Появява се нощем, на гладно, преди и след хранене. Язвената болест бива: стомашна и дуоденална. При стомашната болката се появява след ядене, а при дуоденалната на гладно, нощем и късно след хранене. Болките са най-силни през пролетта и есента. Те продължават 2-3 седмици, след което изчезват. Има случай при които болестта протича безсимптомно (пациента няма болки). Повръщането е рядко срещано явление, но ако има оплакванията ще намалеят бързо. Болните се оплакват от безсъние, раздразнителност, понякога увеличаване на апетита и променливо настроение. При 50% от болните е установено понижено артериално налягане.

При латентната (безболкова) форма на болестта, пациента не изпитва сезонните болки. Има усилено слюнкоотдаване и са раздразнителни. Най-често болестта се среща при мъжете, в съотношение 2:1 спрямо жените. Жертви са хора под четиридесет годишна възраст. Най-разпространена е доуденума.
Съществува и наследствена (фамилна) обремененост. От стомашна по-често боледуват лица с кръвна група “А”, а лица с кръвна група “0 –“ по-често от дуоденална язва.

Благоприятни условия за развитие на язвената болест са злоупотребата с алкохол, нарушен хранителен режим, тютюнопушене и кафе.
Лечението на болестта е комплексно. При изостряне на язвата лечението се провежда в болнично заведение. Назначава се строга диета. Избягват се бульони, консерви, запръжки и др.

“Рецептите на баба”
Ето и няколко рецепти за лечение на язва:

Кървяща Язва:
По 60 г корени от глухарче, стръкове лазаркиня, счукано пъпешово семе; по 40 г стръкове овчарска торбичка,водно пипериче, листа маточина се смесват. 2 с. лъж. от билковата смес се заливат с 500 мл вода. Ври 10 мин. След като отварата изстине, се прецежда. Пие се по 1 каф. чашка подсладено с мед 3 пъти дневно преди ядене.

Язвена болест:
4 с. лъж. жълт кантарион се накисват в 1 л чиста гроздова ракия и престоява 10 дни на слънце. Течността се прецежда и от нея се пият по 30 мл 3 пъти дневно 15 минути преди хранене.

Язва:
По 100 г жълт кантарион и синя тинтява; по 50 г жълт равнец, подъбиче и маточина и 30 г бял равнец се смесват и нарязват ситно. 3 с. лъж. билковата смес се вари 20 мин. в 1 л вода. Прецежда се и се пие по 1 ч. чаша 3 пъти дневно преди ядене.

Александър Димитров Андров

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator