Начало
НачалоНашето здравеLASIK: Виж, за да повярваш.
LASIK: Виж, за да повярваш. 20 март 2008

Имате късогледство или далекогледство. Омръзнало ви е да носите очила, писнало ви е от възпалените очи след употребата на контактни лещи? А знаете ли, че съществува безопасна, надеждна процедура за корекция на зрението, която води до бързо възстановяване? Да, това е LASIK!

Какво прави LASIK?

Названието LASIK [лейзик] е акроним от Laser Assisted In-situ Keratomileusis. LASIK променя формата на роговицата по такъв начин, че тя започва да имитира вдлъбната леща, която се използва в очилата и контактните лещи на късогледия човек. При коригиране на далекогледство роговицата се ремоделира така, че да се увеличи пречупвателната й способност. За процедурата се използват лазери, които по-такъв начин ремоделират окото, че в повечето случаи се постига почти перфектно зрение.

Как протича операцията?

По време на LASIK очният хирург използва кератом - механичен нож, с който се отрязва част от роговицата. Образуваното "капаче" се повдига и подлежащата тъкан - т.нар строма, се обработва с лазер. Лазерът буквално изпарява точното количество тъкан, необходимо за коригирането на формата на роговицата.

След операцията.

След процедурата пациентът трябва да носи специални предпазващи очила през нощта в продължение на седмица. Препоръчително е веднага след операцията, пациентът да се изпрати вкъщи и да почива няколко часа с очилата. В повечето очни центрове се прави преглед на първия ден и първата седмица след LASIK. Повечето хора не докладват болка по време и след лазерната операция.

При някои от пациентите е възможна незадоволителна зрителна корекция и се налага втора LASIK операция. Обикновено при нея вече зрението се коригира перфектно и повече процедури не са необходими.

Макар и рядко, съществуват рискове след LASIK. Някои от тях са: инфекция, проблеми с нощното виждане, замъглено виждане в точката където е била срязана роговицата. Слепотата също е възможен риск, но той съществува при почти всички очни операции. В някои случаи е възможна хиперкорекция на зренито. Трябва да се подчертае отново, че рискът от по-горните усложнения е много малък и затова LASIK се счита за безопасна и надеждна процедура. Това не означава обаче, че всеки е подходящ за LASIK.

Кой е подходящ за LASIK?

Чудите се дали да се подложите на LASIK. Зависи от много фактори. Първо, LASIK е скъпа процедура - над 1000 лева и не се покрива от здравната каса. Най-голямата пречка за LASIK обаче е бързо променящият се диоптър - това е най-често при тийнейджърите. При тях LASIK не е препоръчителен, тъй като след операцията може да започне ново покачване на диоптъра. Юношеството, както и възрастта около 20-те, са динамични периоди за очите и ако например си направите корекция на 22-годишна възраст, може да се наложи да се подложите отново на 24-годишна възраст. Въпреки всеки със стабилен диоптър за продължителен период от време е подходящ кандидат за LASIK.

LASIK е противопоказан при:

- Хора с тънка роговица. При такива пациенти просто няма достатъчно корнеална тъкан, с която може да се работи.

- Хора, планувани за хирургично премахване на катаракта. По време на операцията за премахване на катаракта на пациентите се импантира изкуствена леща, която би трябвала да коригира късогледството. Ако пациентът е претърпял LASIK преди операцията за катаракта, е по-трудно пресмятането на пречупващата способност на интраокуларната леща, която трябва да се постави след премахване на пердето.

- Болните от диабет - епителът на роговицата е тънък при тези хора.
- Пациенти с ревматоиден артрит или лупус - при тези болни има сух синдром, а LASIK може да причини допълнителна сухота.

Доста често срещан зрителен проблем е пресбиопията. Пресбиопията е естествен прцес, през който окото преминава. Най-често пресбиопията настъпва около 40-годишна възраст - тогава лещата загубва способността си да променя дебелината си и окото губи способността си да се фокусира. LASIK може да промени формата на роговицата, но не може да премахне ригидността на лещата. Хората, подложили се на LASIK преди настъпването на пресбиопия, пак ще се нъждаят от очила след 40-годишна възраст. Хората над 40 години, които ползват очила за четене, пак ще се нуждаят от тях дори и след LASIK.

Пациентите в по-млада възраст с по-малко диоптри трябва да се замислят преди да се подложат на LASIK. 10-15 години биха имали перфектно зрение, но след настъпването на пресбиопия ще са необходими очила за четене. Без LASIK тези хора няма да се нуждаят от очила за четене в напреднала възраст. LASIK може да коригира и далекогледство, но в по-малки размери - до +6 диоптра.

"Много съм доволен от резултатите. Вече не е необходимо да нося разтвори, контейнери за лещи със себе си. Плуването е прекрасно сега и не е нужно да търся очилата си през нощта, само за да видя.", споделя доволен пациент след LASIK

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator