Начало
НачалоБременност и ражданеРанното кърмене понижава неонаталната смъртност.
Ранното кърмене понижава неонаталната смъртност. 20 март 2008

Започването на кърмене в рамките на няколко часа след раждането значително намалява неонаталната смъртност, сочи непалско проучване. Последното се базира на данни, събрани от 22 838 новородени.

При 3,4% от бебетата кърменето било започнато в рамките на първия час от раждането, при 56,6% - в рамките на 24 часа след раждането, и при 97,7% в рамките на 72 часа. Останалите бебета били захранвани с изкуствени и животински млека.

Между 2-я и 28-я ден след раждането били регистрирани 219 смъртни случая. Със забавянето на кърменето се наблюдавало увеличение на смъртността. При забавяне на кърменето с 1 ден относителната смъртност е 1,95 спрямо смъртността при инициация на кърменето на първия час. При забавяне с 2 дни относителната смъртност е 2,8, а при забавяне с 3 дни - 4,19. След отчитане на различни фактори авторите стигнали до заключението че забавянето на кърменето след 24 часа от раждането е свързано с 1,74 пъти по-висока смъртност.

Протективният ефект на кърменето се обяснява с факта, че в кърмата се съдържат протективни фактори като имуноглобулини, протеини. Освен това успешното ранно кърмене увеличава шансовете за успешно кърмене през целия неонатален период.

Вижте още:

Преждевременното раждане и стероидната терапия могат да забавят лактацията

Лекарства и кърмене

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator